FOTO. O nouă încercare de a prelua Gara Brașov, de la CFR. PNL vrea „o gară ca afară“

PNL Braşov lansează un nou demers de preluare în administrare a gării de către Primăria Braşov şi are nevoie de sprijinul braşovenilor pentru ca administraţia publică locală să poată da o faţă nouă uneia dintre principalele porţi de intrare din oraş. Acţiunea se va desfăşura sub sloganul „Vrem o gară ca afară”.



 

Adrian Oprică, preşedintele PNL Municipiul Braşov a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este inadminisbil ca de atâţia ani, gara Braşov să fie definită de cuvintele „mizerie şi nesiguranţă”.

„Cerem Guvernului României să aprobe preluarea administrării gării Braşov de către Primăria Municipiului Braşov, lucru pentru care ne luptăm de atâţia ani. Am ajuns să ne fie ruşine de felul în care arată principala poartă de intrare într-unul dintre cele mai frumoase oraşe din România. Gara Braşov este într-o stare deplorabilă, cuvintele care o definesc sunt mizeria, nesiguranţa şi nefuncţionalitatea. Ştim cu toţii că în orice oraş, gara este ceea ce turiştii văd prima dată, şi ne doare că prima lor impresie nu ne  onorează deloc. Braşovul este orasul cu cel mai mare număr de turişti, iar gara Braşov este o ruşine”, a punctat președintele organizației municipale PNL Brașov.

Adrian Oprică a subliniat că de această dată, Municipalitatea are nevoie să facă echipă cu brașovenii care își doresc o nouă față pentru gara Brașov: „După mai multe demersuri de preluare a gării Brașov, de către Primărie, printr-o comunicare directă cu Ministerul Transporturilor şi CFR, toate eşuate, de această dată avem nevoie de braşoveni pentru a convinge ministerul să dea în administrare gara, către Administraţia Publică locală. Gara este într-o disonanţă cu restul oraşului care este apreciat la nivel naţional penru curăţenie şi trebuie să facem totul pentru ca şi gara să arate precum o gară europeană. Primăria a facut nenumărate demersuri către guvern, dar acum vrem să facem echipă cu braşovenii pentru a convinge Ministerul Transporturilor să cedeze administrarea gării către Primăria Braşov”.

PNL atrage atenţia că în acest moment, gara Braşov nu respectă o serie de normative. „În gara noastră sunt o mulţime de probleme. Din păcate, nu există lift sau scară rulantă pentru acces facil de persoane, termopanele sunt neadaptate traficului intens din gară, peroanele sunt murdare şi deteriorate,scaunele sunt vechi si multe dintre ele sunt rupte, şi exemplele pot continua….”, a mai spus Adrian Oprică.

PNL Braşov va avea în oraş cinci locaţii unde braşovenii pot semna pentru trecerea gării Braşov în administraţia Primăriei: LivadaPoştei,  Modarom, Piaţa Dacia, Piaţa Tractorul şi Piaţa Astra.

„Avem mare încredere că braşovenii ne vor fi alături şi că împreună putem convinge Ministerul Transporturilor că Braşovul merită cu adevărat, o gară ca afară”, a încheiat Adrian Oprică.



 

Municipalitatea încearcă de mai mulţi ani să determine CFR să cedeze în administrare gara Braşov, astfel încât autorităţile locale să poate interveni şi să modernizeze clădirea şi întreaga zonă. Primele discuţii au apărut în 2011 – 20012, fără niciun răspuns din partea CFR şi a Ministerului Transporturilor. Dermersurile au fost reluate ulterior în 2014, iar apoi, în 2016, la iniţiativa societăţii civile, când Primăria Braşov a primit o petiţie în acest sens, semnată de 2.000 de cetăţeni.  

Pentru această zonă, Municipalitatea are în plan construirea unui nou terminal de transport călători, în faţa gării, dar şi amenajarea unui sensi giratoriu la intersecţia dintre bulevardul Gării şi bulevardul Victoriei, pentru fluidizarea accesului. „Există mai multe proiecte pentru întreaga zonă, însă atâta timp cât Gara este în administrarea CFR nu putem interveni decât pe partea de teren care aparţine municipiului. Avem în plan realizarea noului terminal şi a sensului giratoriu, pe care le putem face. În schimb, pentru modernizarea transportului pe rute între localităţi din zona metropolitană, de exemplu, nu putem interveni foarte mult în interiorul gării“, a explicat Adrian Oprică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.