Coplata în sănătate. Cât costă acum o operație la sistemul privat și cu cât se reduce după introducerea coplății

Pacienții vor plăti mai puțin decât în prezent pentru o operație la un spital privat în cazul în care se va introduce „coplata la privat“ anunțată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat, pentru HotNews.ro, Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România. Un proict de act normativ privind coplata în sistemul privat a intrat deja în dezbatere publică. 



 

Costul unei intervenții chirurgicale simple, precum apendicita, este acum în jur de 6.000 de lei la privat, sumă căreia i se adaugă 2-3 zile de spitalizare a câte 1.000 – 1.500 de lei pe zi. Dacă se introduce coplata, o parte din această sumă va fi decontată  de Casa de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre o sumă egală cu cea pe care CNAS o acordă și spitalelor din sistemul public pentru operația respectivă și pentru cazarea și hrana a pacientului.

Acest tip de plată vine să reducă cheltuielile pacienților care aleg sistemul privat de sănătate.

Exemplu de calcul

Casa de Asigurări de Sănătate decontează, în prezent, în jur de 1.200 – 1.500 de lei pentru o operație de apendicită într-un spital de stat, la care se adaugă zilele de spitalizare – în jur de 100 – 200 de lei pentru o zi de spitalizare, în funcție de complexitatea tratamentului.



 

Acest lucru înseamnă că, din suma totală pe care pacientul o plătește în prezent pentru operația de apendicită la un spital privat, care poate ajunge la aproximativ 9.000 – 10.000 de lei (costul intervenției aproximativ 6.000 de lei + costul zilelor de spitalizare 2.000 – 3.000 de lei), pacientul va scuti aproximativ 1.500 – 2.000 de lei, sumă ce ar urma să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (echivalentul costului operației respective într-un spital de stat – aproximativ 1.200 – 1.500 de lei + costul zilelor de spitalizare – în jur de 100 – 200 de lei pe zi, cât decontează CNAS pentru o operație într-un spital de stat).

Acest calcul arată că, din totalul de 9.000 – 10.000, cât costă intervenția și zilele de spitalizare la privat, pacientul va plăti aproximativ 8.000 – 8.500 de leirestul banilor urmând să fie decontați de Casa de Asigurări de Sănătate, care decontează, în prezent, operația respectivă doar la stat. 



 

Acest calcul arată că coplata la privat, despre care vorbește ministrul Sănătății, Sorina Pintea, poate duce la scăderea cu un procent de 10%, 15% sau chiar 20% a costurilor plătite de pacient pentru serviciile medicale de la privat.

Sursa: HotNews.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.