Autorităţile au făcut pace între Direcţia de Asistenţă Socială şi ONG-urile de la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Braşov

Reprezentanţii ONG-urilor care funcţionează în Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale de pe strada Panselelor au fost invitaţi azi la la o discuţie cu reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială, ai Consiliului Local Braşov şi ai Primăriei, pe tema conflictului iscat de ocuparea spaţiilor de la CMSS. Dezbaterea, iniţiată de Prefectul Marian Rasaliu, a avut loc în contextul în care cinci ONG-uri, respectiv Asociaţia Rază de Speranţă, Asociaţia Copiii de Cristal, Asociaţia Dicta şi Asociaţia Bolnavilor de Cancer au reclamat că, de la 1 mai trebuie să părăsească spaţiile pe care le ocupau gratuit până acum, sau dacă vor să le ocupe în continuare, să participe la o licitaţie publică, pentru închiriere. 



 

Speța pe care noi am dezbătut-o astăzi s-ar putea încadra la activitate de binefacere, iar competența analizei acesteia aparține forului decizional la nivel local, astfel încât să stabilească criteriile și condițiile de atribuire a spațiilor”, a declarat prefectul Marian Rasaliu. 

 

În urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că problema apăruta la Braşov între ONG-uri şi DAS se poate rezolva în conformitate cu prevederile art. 124 din legea 215/2001 a administraţiei publice locale, potrivit căreia consilierii – locali şi judeţeni – pot da în folosinţă gratuită pe termen limitat bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau private, locală sau judeţeană, după caz – persoanelor juridice fără scop lucrativ care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice. Legiuitorul a accentuat trei teze juridice: activitate de binefacere, utilitate publica ori servicii publice. 

CL va defini noţiunile de „binefacere“ şi „de utilitate publică“

În urma discuţiilor de la Prefectură s-a ajuns la concluzia că, în primul rând trebuie definite noţiunile de „binefacere“ şi „utilitate publică“ din activitatea ONG-urilor, astfel încât să nu mai existe confuzii în aplicarea legislaţiei specifice, lucru care poate fi clarificat în urma unei dezbateri publice iniţiate de Primăria Braşov, urmată de o Hotarâre a Consiliului Local în acest sens. Consilierul local Adrian Oprică spune că aceste noţiuni trebuie defininte printr-un act normativ local, care să fie aprobat cât mai curând, pentru a rezolva situaţia. 

„Primăria municipiul Braşov şi Consiliul Local întotdeauna au sprijinit activitatea ONG-urilor, nu doar din domeniul social. Căutam acum să gasim cadrul legal astfel încât să le putem sprijini şi pe viitor. Va fi nevoie de un nou regulament privind criteriile de atribuire a spaţiilor publice către aceste organizaţii, unele cu activitate de binefacere, altele de utilitate publică“, a declarat Adrian Oprică, la finalizarea discuţiilor cu reprezentanţii ONG-urilor.

ONG-urile pot ocupa spaţiile de la CMSS, până la licitaţie

Potrivit directorului Direcţiei de Asistenţă Socială Braşov, Mariana Topoliceanu, în urma discuţiilor de ieri s-a decis ca DAS să solicite Consiliului Local introducerea unei prevederi, în hotărârea de CL privind închirierea spaţiilor de la Centru, conform căreia „ONG-uri care în acest moment îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu la Centrul de pe strada Panselelor, până la încheierea noilor contracte de închiriere, să poată beneficia de spaţiile respective“. „Şi acum îşi desfaşoară activitatea fără nicio problemă, pentru că noi am avut întotdeauna disponibilitate şi am susţinut întotdeauna activitatea acestor ONG-uri”, a precizat Mariana Topoliceanu. 

ONG-urile, mulţumite de discuţii

Gabriela Plopeanu, președinte Asociația Copiii de Cristal: „A fost o întrevedere productivă și au fost lansate soluții similare cu cele propuse de noi, în sensul parteneriatului în temeiul articolul 124 din Legea 215/2001 a administrației publice locale, noi făcând parte din organizații de binefacere, adică oferim servicii gratuite unor grupuri țintă dezavantajate, iar cei care avem posibilitatea, să plătim utilitățile. Este un pas și acesta, pentru că este obligatoriu să ne continuăm activitatea, deoarece copilul cu întârziere în dezvoltare precum cel cu autism, a fost și este în continuare marginalizat. Nu avem de ales, pentru că suntem constrânși de această poziție a conducerii DAS Brașov”.



 

Diana Niță, președinte Asociația Rază de Speranță: „Mă bucur foarte mult de această întâlnire, pentru că este nevoie de astfel de ocazii în care ONG-urile, autoritățile publice locale și aparatele de specialitate să stea la masa negocierilor, pentru că doar așa putem face ca lucrurile să meargă. Noi am fost aici pentru că suntem în imposibilitatea de a mai acorda serviciile sociale pentru care eram licențiați pentru copiii cu tulburare din spectrul autist. În urma discuțiilor de astăzi, până la posibilitatea de a ne continua activitatea în spațiul de pe strada Panselelor nr. 23 care se află în administrația DAS, respectiv pe luna mai ne vom putea desfășura activitatea, pentru că este necesară continuitatea serviciului nostru. Ulterior, vom participa la această licitație publică adresată tuturor ONG-urilor din Brașov și sperăm ca în continuare să reușim să putem oferi în continuare serviciile zilnice de terapie celor 150 de copii pe care îi avem în Asociație. Noi ne străduim să găsim resursele necesare. Pentru a putea susține acest serviciu licențiat, în afară de subvenția pe care o avem din partea Consiliului Local în baza Legii 34/1998 și a cotizației unor părinți care susțin restul activității, avem acțiuni de binefacere, întrucât noi strângem donații, avem parteneri și sponsori care ne susțin constant activitatea”.

Anca Manciu, președinte Asociația Dicta: „Am venit astăzi cu speranța de a rezolva ceva și să văd implicare și din partea statului în rezolvarea problemelor copiilor cu cerințe speciale. Avem mare nevoie să fim lăsați să funcționăm în continuare în cadrul clădirii de la CMSS de pe strada Panselelor. Plec de aici cu speranța că toată lumea a înțeles acest lucru și se va rezolva ceva pentru acești copii cu dizabilități. Soluțiile propuse au fost benefice și sper că se vor putea aplica”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.