Curiosul caz al UDMR la europarlamentare: a obținut mii de voturi și scoruri de 6-7 ori mai mari, din județe fără comunități maghiare!

În toate județele unde PSD a câștigat cele mai multe voturi la europarlamentare, dar și în alte patru, UDMR a obținut zeci de mii de voturi în plus și scoruri de câteva ori mai mari decât la ultimul scrutin din 2016, pentru Parlamentul României, care a implicat competiția între partide. Rezultatele UDMR au fost chiar spectaculoase în Neamț și Dâmbovița, unde procentele au crescut chiar de 6-7 ori, după cum arată o analiză HotNews.  În numărătorile parțiale, UDMR a obținut un scord de 7,5% la nivel național. 



În total discutăm de circa 27 de județe fără comunități cunoscute de maghiari, dar unde UDMR la alegerile de duminică a obținut peste 21.000 de voturi în plus față de parlamentarele din 2016.

În general, scorurile mai mari de câteva ori față de parlamentarele din 2016 au venit în județele din sud și din Moldova acolo unde PSD-ul a avut majoritate. 
 
Singurele excepții dintre județele unde a învins PSD sunt Gorj (scoruri similare) și Hunedoara, un județ în care minoritatea maghiară este prezentă, chiar dacă este foarte mică. De altfel, aici Uniunea a obținut la ambele scrutinuri luate în calcul (europarlamentarele de acum și parlamentarele de acum trei ani) un scor de aproape trei procente.
 

Scoruri mai mari față de acum trei ani s-au consemnat și în alte județe, cum ar fi Tulcea, Vâlcea, Suceava sau Vrancea unde procentul a fost tot subunitar, dar dublu, triplu sau chiar de peste cinci ori mai mult față de 2016. 

Rezultatele obținute în județele „roșii” (cu excepția Bacăului, unde UDMR a obținut duminică 1,20%) sunt subunitare, dar pot fi considerate un aport pentru Uniunea Democrată a Maghiarilor din România care, acum o săptămână era considerată în pericol de a nu trece pragul electoral. 
 
 
La Brașov, mobilizarea a fost mai bună la aceste alegeri europarlamentare, decât la parlamentarele din 2016, în favoarea UDMR. Astfel, la aceste alegeri europarlamentare, UDMR a primit din județul Brașov, 12.736, cu 911 mai mult față de alegerile din 2016, pentru Parlamentul României. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.