Spații verzi protejate și mai multe alei pietonale în zona istorică a orașului. Licitație pentru noi PUZ-uri în Brașovul vechi

Primăria Brașov caută o firmă care să actualizeze planurile urbanistice zonale pentru Zona Istorică Braşovul Vechi şi Centrul Istoric – Cetatea Braşovului, documente care vor sta la baza oricărei intervenții sau construcții. Contractul este estimat la  160.709 lei cu tot cu TVA și va fi atribuit în urma unei licitații ce a fost lansată zilele trecute.



Zonă pietonală în zona Colegiului Național Unirea și schimbări în zona Magazinului Star 

Conform documentației disponibile pe platforma electronică de achiziții publice, documentațiile de urbanism care fac obiectul licitației trebuie să aibă în vedere, printre altele, reducerea traficului motorizat și extinderea zonelor pietonale care presupune inclusiv transformarea unor străzi în zone pietonale, cum este cazul celor din zona Colegiului Național Unirea. De asemenea, schimbări majore sunt preconizate și în zona Magazinului Star.

 Tot în ceea ce privește mobilitatea, consultantul va trebui să ia în calcul amenajarea unor parcări la limita zonelor vulnerabile (cum este Livada Poștei) și suplimentarea fluxurilor de transport în comun către Centrul Istoric și Șchei (sunt avute în vedere unitățile de învățământ din zonă). În ceea ce privește parcările, nu vor fi admise cele supraterane multietajate tip ascensor.



Spații verzi compacte și fără case în grădini

În ceea ce privește zonele verzi, prin PUZ se va stopa fenomenul de subparcelare a loturilor existente și transformarea grădinilor în loturi construite. În acest sens se vor trata cu mare atenție parcelele aferente zidurilor de fortificație din zona Graft și cele de pe strada Castelului. De asemenea, vor exista și prevederi referitoare la protejarea zonelor verzi existente valoroase (parcuri publice sau zone verzi private. De altfel, în ceea ce privește spațiile verzi, viziunea noilor PUZ-uri este ca zonele verzi să nu mai fie tratate ca spații reziduale ci să fie alocate suprafețe compacte pentru această funcțiune. 

Vor fi inventariate intervențiile haotice

Consultantul care va realiza cele două PUZ-uri va trebui să elaboreze un plan de măsuri pentru conservarea si reabilitarea zonelor construite protejate, dar și să pregătească un ghid de bune practici pentru intervențiile în aceste zone.



Nu în ultimul rând firma va face și un inventar al intervențiilor neconforme din zona istorică a orașului, unele dintre ele fiind „ireversibile”. Datele obținute în urma acestei analize vor fi folosite pentru a stabili noi reguli, prin care să se evite repetarea unor astfel de scenarii.

Cele două PUZ-uri vor fi gata în 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a serviciilor.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.