Ministerul Educației s-a răzgândit: Profesorii cu note sub 5 la titularizare pot participa la suplinire

Profesorii care au luat note sub 5 la titularizare și cei care au părăsit examenul astă vară pot intra în sistemul de educație pentru alte concursuri, precum suplinirea sau ocuparea unui post direct la școala dacă există vreun post vacant. Astfel, măsura potrivit căreia cei care au primit note sub 5 nu pot fi suplinitori, anunțată de Ministerul Educției în urmă cu o lună, nu mai este valabilă. Oficialii de la Ministerul Educației au trimis o notă, zilele trecute, către inspectoratele școlare, prin care arată că oricine poate participa la concurs în condițiile în care sunt îndeplinite condițiile cerute de metodologie. 
 
 
N-ai voie să îngrădești dreptul unei persoane de a participa la un alt concurs. E dreptul fiecăruia de a participa la orice concurs dorește. Participarea la un concurs poate fi îngrădită de o instanță”, a declarat, pentru HotNews, Florian Lixandru, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, cel care a aprobat nota trimisă în teritoriu.
Acesta mai spune că metodologia prevede ca la suplinire să ai minim nota 5 dacă vrei să ocupi un post vacant. „Nu intră nimeni la clasă dacă nu obține peste 5 la suplinire sau la titularizare. Niciodată nu au fost încadrați cu note sub 5, tot timpul cei care au luat note peste 5 au fost încadrați fie la concursul de suplinire, fie la titularizare. Dar sub 5 n-a intrat niciunul la catedră. Dacă după concursul de suplinire, dacă mai rămân locuri libere acestea se vor ocupa la unitatea de învățământ, prin testare dacă sunt necalificați sau concurs de suplinire pentru cei calificați dacă nu au concurs”, a spus Lixandru.
 
 

Pe 25 iulie 2019fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu declara că profesorii care au primit sub nota 5 la proba scrisă de la titularizare nu vor mai fi primiți ca suplinitori, și la fel și 3.960 de profesori care s-au retras din examenul de titularizare. Andronescu spunea atunci că o astfel de măsură ar putea crește calitatea predării în învățământul preunivesitar, după model universitar. 

Rezultatele de la Titularizare 2019 arată că mai puțin de jumătate dintre profesorii (46,86%) care au dat examenul de titularizare au obținut note de peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Aceleași date mai arată că 4.000 de profesori au luat sub 5 la proba scrisă, iar alți 3.960 de profesori au ieșit din examen. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.