Sondaj IMAS: Iohannis ar fi la un pas de a câștiga alegerile din primul tur. Dăncilă se îndreaptă spre limita pragului electoral

Președintele Klaus Iohannis continuă să conducă detașat în preferințele electoratului având 44,6% în ultimul Barometru Europa FM realizat de IMAS. Șeful statului este urmat la mare distanță de liderul USR, Dan Barna, cu 17%, iar pe locul trei este plasat finalistul pe care Iohannis l-a învins în urmă cu cinci ani, Victor Ponta, liderul Pro România fiind creditat cu 14% din intențiile de vot. PSD se află în continuare în situația fără precedent de fi abia pe locul 5, Viorica Dăncilă adunând doar 8,4%. Sondajul a fost realizat însă în perioada 5-8 august, adică înainte ca ALDE să rupă coaliția cu PSD și să anunțe, alături de Pro România, susținerea în cursă a candidatului independent Mircea Diaconu. 
 
 
Atât Barna, cât și Ponta înregistrează o ușoară creștere față de precendentul sondaj. Pe locul patru este liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
 
Urmează Victor Ponta, în creștere față de luna anterioară, liderul Pro România ajungând la 14%. Al patrulea clasat este liderul ALDE, cu aproape 13 procente – acesta între timp și-a retras candidatura. Viorica Dăncilă rămâne pe locul 5 – în ușoară creștere și ajunge la 8,4%.
 

Sondajul a fost realizat în perioada 5 -28 august – pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroare de eșantionare +/- 3,1%. Astfel, având în vedere perioada în care a fost realizat barometrul, nu au fost măsurați nici Mircea Diaconu care și-a anunțat candidatura pe 25 august, ca independent susținut însă de ALDE și Pro România, și nici Theodor Paleologu, care va candida în numele PMP (pentru acest partid a fost luat în calcul Eugen Tomac). 

 
Alegerile Parlamentare

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum – în loc de anul viitor – 28,4% dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar opta pentru PNL, arată Barometrul Europa FM, realizat de IMAS în luna august.

USR rămâne pe locul 2 – cu 19,8%, în scădere cu aproape 2 procente față de luna iulie. Și Partidul Social Democrat este în scădere – PSD rămâne pe locul trei și ar fi votat azi de 17,9%, cu aproape 2 procente mai puțin ca în luna precedentă.

 
Pe locul 4, dar la distanță considerabilă, se află parlamentarii ProRomânia – partidul fostului premier Victor Ponta – cu 8,7%, tot în scădere. Locul 5 este ocupat în continuare de ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Fostul partener de guvernare al PSD ajunge la 7,4%.Urmează formațiunea condusă de Dacian Cioloș – în scădere cu jumătate de procent față de luna iulie. PLUS ajunge acum la 5,5%. Urmează cu 4,6% UDMR, cu o creștere de numai 0,3%. PMP rămâne cu același procentaj în intențiile de vot ca cel din iulie: 2,9%.

 

4% dintre respondenți spun că vor vota cu alte formațiuni. Sondajul a fost realizat în perioada 5 -28 august – pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroare de eșantionare +/- 3,1%, notează hotnews.ro. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.