Turnurile şi bastioanele cetăţii Braşovului ar putea fi predate, pe termen lung, Asociaţiei Visssual. Primăria aşteaptă o „negaţie” de la Guvern, pentru a tranşa situaţia juridică a monumentelor, direct cu Consiliul Judeţean

Turnurile de apărare şi bastioanele Cetăţii Braşovului ar putea fi predate de Primăria Braşov asociaţiei Visssual, după ce vor fi preluate oficial în administrare de la Consiliul judeţean. Anunţul, unul surprinzător chiar şi pentru reprezentanţii ONG-ului, care marţi au făcut o conferinţă de presă pentru deschiderea festivalului Amural, a fost făcut chiar de primarul George Scripcaru, invitat la eveniment.

„Avem o colaborare bună cu Visssual şi putem dezvolta acest tip de parteneriat în continuare. Suntem în discuţii cu ei şi pentru a stabili o modalitate de a exploata, în mod cultural, o parte din obiectivele istorice din Braşov, respectiv turnurile care sunt acum neutilizate şi pentru care suntem în discuţii cu Consiliul Judeţean de mai mulţi ani“, a declarat primarul.

 

Declaraţia primarului pare că i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii Visssual, care spun că oficial nu au purtat o discuţie pe această temă cu municipalitatea, însă ar fi dispuşi să preia aceste obiective, pentru a le pune în valoare prin organizarea unor activităţi culturale şi artistice.

În prezent, turnurile, bastioanele şi zidurile Cetăţii medievale sunt tot în procedură de trecere din administrarea Consiliului Judeţean Braşov în cea a Municipalităţii, iar până acum autorităţile locale erau doar în aşteptarea unei modificări a Hotărârii de Guvern care stabileşte domeniul public al unităţilor administrativ teritoriale. Concret, a fost aşteptată o Hotărâre de Guvern privind radierea din Cartea funciară a dreptului de administrare deţinut de Consiliul Judeţean  Braşov asupra unor turnuri, bastioane, a zidurilor de apărare, dar şi a Casei Sfatului, astfel încât acestea să rămână numai în proprietatea Municipiului Braşov. Cele două unităţi administrativ teritoriale au început demersurile în acest sens încă din anul 2016, iar procedura s-a „împotmolit” la Guvernul României. 

Primarul George Scripcaru a declarat însă ieri că, în conformitate cu noile prevederi ale Codului Administrativ, problema poate fi traşată între municipalitate şi administraţia judeţeană, cu condiţia ca autoritatea naţională, respectiv Guvernul, să nu intervină.

„Conform noului Cod Administrativ, situaţii de genul acesta, se pot rezolva în plan local, între noi şi Consiliul Judeţean Braşov. În cauzul turnurilor şi bastianelor, pentru care demersurile au început în urmă cu mult timp, nu se aplică prevederile noului cod, astfel că pentru reglementarea situaţiei juridice a acestora este nevoie de o Hotărâre de Guvern, pe care noi o aşteptăm de un an şi jumătate. Cred că situaţia se poate rezolva foarte repede şi foarte simplu, în aproximativ o lună: Guvernul să ne transmită un răspuns negativ privind demersurile noastre, ceea ce ar însemna că acest caz este încheiat. Ar urma ca noi şi Consiliul Judeţean să reluăm demersurile, însă de data aceasta s-ar aplica noul Cod Administrativ, aşa că totul s-ar putea rezolva în plan local”, a explicat primarul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.