Amenzi pentru medicii și spitalele care lasă pacienții de la Urgențe să aștepte cu orele pe hol: medicii ar putea fi amendați cu 3.000 de lei, iar spitalele cu 30.000 de lei

Personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege ar urma să fie amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele ar urma să primească amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern ce ar putea fi adoptat în ședința de astăzi a Executivului, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Sănătății. Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.
 
 

Măsura este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pe care Ministerul Sănătății l-a publicat în dezbatere publică în primăvara acestui an.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea HG nr. 857/2011 nu figurează pe agenda ședinței de Guvern publicată de Executiv, însă, potrivit surselor HotNews.ro, va fi discutat în ședința de Guvern de astăzi și ar putea fi aprobat. Documentul poate fi consultat integral aici.

Care sunt timpii de așteptare legali la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor:

Potrivit Ordinului Ordinul M.S. 443/2019, timpul de triaj al unui pacient odată ajuns la UPU nu trebuie să depășească două minute.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:

 • cod roșu – resuscitare
 • cod galben – critic
 • cod verde – urgent
 • cod albastru – non-urgent
 • cod alb – consult

Care sunt timpii de așteptare prevăzuți de lege pentru fiecare tip de cod:

 • pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute 
 • pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau discomfort major) – 15 minute
 • pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute 
 • pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
 • pacienții cod alb (consult) – 240 de minute

Timpii de așteptare pentru pacienți la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din România reprezintă un măr al discordiei asupra căruia pacienții și personalul medical au versiuni complet diferite: pe de o parte, pacienții se plâng că ei sau rudele lor au așteptat ore întregi fără să fie băgați în seamă pe holurile spitalelor la urgențe, mult peste maximul de 240 de minute prevăzut de lege, uneori chiar o zi întreagă. 

De cealaltă parte, medicii spun că vina nu le aparține. Ei se plâng, la rândul lor, că personalul Unităților de Primiri Urgențe din multe spitale este subdimensionat și suprasolicitat și spun că aceasta este principala cauză pentru care pacienții sunt lăsați să aștepte. Medicii susțin, de asemenea, că o parte dintre pacienții care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor nu ar reprezenta cu adevărat urgențe medicale și și-ar putea rezolva problema printr-o consultație la medic, programată din timp.

 Sursa: hotnews.ro

11 Comentarii

 1. La amenzi pentru pacientii care confunda camera de primiri urgente cu medicul de familie sau policlinica, nu se gandeste nimeni? A facut cineva vreo statistica sa vada cati din pacientii care se prezinta la camera de garda sunt urgente reale? Jumatate din ei, asa estimativ, vin cu probleme cronice sau sa se investigheze ca au auzit ca merge asa….

  • Dar ca nu exista suficienti medici la urgente ,intereseaza pe cineva ? Ca medicul se incarca cu energia negativa a fiecarul pacient ,unii chiar destul de agresivi,dar el tebuie sa-si faca mai departe meseria ,isi pune cineva problema?Sau ca dupa un anumit numar de pacienti consultati cu multe si diferite probleme si nu putini ,medicii nu mai au puterea de concentrare necesara,se gandeste cineva?Sau medicii nu sunt oameni?

 2. Ce ton infect aveti! In general,nu vine nimeni de placere! Revizuiti- va atitudinea,cu ea va inscrieti in marea tabara a medicilor lipsiti de bun simt,de empatie ,vis- a- vis de pacient!

  • Cine nu a lucrat cu publicul, cu oamenii, nu are de unde sa stie cat de „infecti ” pot fi unele persoane; oameni nu-I putem numi.

 3. Majoritatea celor care se prezinta la Upu nu sunt urgente ! Sunt vizitatoare de 60 de zile la spitalul judetean din Valcea si la Urgente se prezinta oricine din orice motiv ! Sa nu Mai zic CA personalul intradevar este Putin SI suprasolicitat!!! Ma mir uneori cum I Mai tin nervii eu CA vizitator.

 4. Proiectul de hotarare de guvern sa contina si modul de aplicare- adica cine si cum va da amenzile respective. Altfel e egal cu zero. Cate hotarari de guvern exista care nu sunt respectate. Si? Ce?

 5. Ce se face cu o pers care vine cu salv ptr ca are puls 200 .ca inima e aiurea
  nu se tine pe picioare ca resp greu ca nu poate vorbi .dureri de ficat si stomac .ameteli …ei ..cum il tratam din oki , il lasam pe hol 6 ore 7 ? Tipam si insultam si radem ? Pers este lasata pe hol in frig singura fara apa fara asist ?, apoi afli ca asist de la triaj ???deci asist??? nu si face treaba ? Ne verifica o asist ? Vai de mine ..asta ce e?? Se ia o tens si asta aiurea cand pacientul e speriat si ?? .da si nu e doar la un spit …doua mari din sect 4…mizerie..miros de urina si clor .amestec intre alcoolici si alti pacienti …oribil …treb sa dai bani sa te duci la wc…la pers de ajutor..n ai un carucior sa fi dus dc nu poti merge ..toti sunt regi acolo ..tot la mana lor suntem ..cui sa te plangi ??

 6. Nu cred ca se va aplica, de altfel exista niste timpi de așteptare peste care daca se trece trebuie sancționat din oficiu medicul! Si app nu cred ca sunt oameni sa se duc din plăcere la spital! Lipsa de bun simt si de profesionalism a medicilor cu greu ne îndeamnă să ajungem la voi! Tatăl meu cu puls 7 a stat la spitalul floreasca la upu, de la ora 21 până la ora 5, nu am permis sa cert un doctorand care ne orienta către analize plătite la regina maria! Nu exista medici? Erau destul acolo! Rusine tablei medicale!

 7. Sunt medici putini comparativ cu pacientii care ajuns la upu…si cum bine spunea cineva aici…dupa atatia nervi ai pacientilor si apartinatorilor,ma mir cum un medic inca poate sa fie lucid si sa slaveze vieti.

1 Trackback / Pingback

 1. Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 26 august – 01 septembrie 2019?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.