Amenzi pentru medicii și spitalele care lasă pacienții de la Urgențe să aștepte cu orele pe hol: medicii ar putea fi amendați cu 3.000 de lei, iar spitalele cu 30.000 de lei

Personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege ar urma să fie amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele ar urma să primească amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern ce ar putea fi adoptat în ședința de astăzi a Executivului, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Sănătății. Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.
 
 

Măsura este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pe care Ministerul Sănătății l-a publicat în dezbatere publică în primăvara acestui an.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea HG nr. 857/2011 nu figurează pe agenda ședinței de Guvern publicată de Executiv, însă, potrivit surselor HotNews.ro, va fi discutat în ședința de Guvern de astăzi și ar putea fi aprobat. Documentul poate fi consultat integral aici.

Care sunt timpii de așteptare legali la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor:

Potrivit Ordinului Ordinul M.S. 443/2019, timpul de triaj al unui pacient odată ajuns la UPU nu trebuie să depășească două minute.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:

 • cod roșu – resuscitare
 • cod galben – critic
 • cod verde – urgent
 • cod albastru – non-urgent
 • cod alb – consult

Care sunt timpii de așteptare prevăzuți de lege pentru fiecare tip de cod:

 • pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute 
 • pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau discomfort major) – 15 minute
 • pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute 
 • pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
 • pacienții cod alb (consult) – 240 de minute

Timpii de așteptare pentru pacienți la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din România reprezintă un măr al discordiei asupra căruia pacienții și personalul medical au versiuni complet diferite: pe de o parte, pacienții se plâng că ei sau rudele lor au așteptat ore întregi fără să fie băgați în seamă pe holurile spitalelor la urgențe, mult peste maximul de 240 de minute prevăzut de lege, uneori chiar o zi întreagă. 

De cealaltă parte, medicii spun că vina nu le aparține. Ei se plâng, la rândul lor, că personalul Unităților de Primiri Urgențe din multe spitale este subdimensionat și suprasolicitat și spun că aceasta este principala cauză pentru care pacienții sunt lăsați să aștepte. Medicii susțin, de asemenea, că o parte dintre pacienții care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor nu ar reprezenta cu adevărat urgențe medicale și și-ar putea rezolva problema printr-o consultație la medic, programată din timp.

 Sursa: hotnews.ro

27 de Comentarii

 1. La amenzi pentru pacientii care confunda camera de primiri urgente cu medicul de familie sau policlinica, nu se gandeste nimeni? A facut cineva vreo statistica sa vada cati din pacientii care se prezinta la camera de garda sunt urgente reale? Jumatate din ei, asa estimativ, vin cu probleme cronice sau sa se investigheze ca au auzit ca merge asa….

  • Dar ca nu exista suficienti medici la urgente ,intereseaza pe cineva ? Ca medicul se incarca cu energia negativa a fiecarul pacient ,unii chiar destul de agresivi,dar el tebuie sa-si faca mai departe meseria ,isi pune cineva problema?Sau ca dupa un anumit numar de pacienti consultati cu multe si diferite probleme si nu putini ,medicii nu mai au puterea de concentrare necesara,se gandeste cineva?Sau medicii nu sunt oameni?

   • Dar ca luati echivalentul a aproape 4mii de euro salariul nu spuneti si ce performanti sunteti ca nu sunteti in stare sa faceti un triaj si nu stiti sa faceti o resuscitare , va cacati pe voi de frica , iar in garzi trebuie sa dormiti ca sunteti obositi pt. 2000 lei garda ,nu va mai saturati ( adevarat ca sunt si medici ok. dar ii eclipseaza jegurile )….si ar mai fi de zis…

    • Aici vă susțin din tot sufletul.Și cei de la triaj cu fișa pacientului în față nu sânt în stare să stabilească codul de urgență a bolnavului.Caz concret: mama mea Dumnezeu să o odihnească,a fost adusă cu ambulanța la UPU Slobozia,cu diabet tip 2,cu glicemia 386, diagnosticul de la ultima externare,cu doar 14 zile înainte de a doua internare a fost infarct miocardic, cardiopatie ischemică, tumoră pe vezica urinară. Nu a fost suficient pentru a fi considerat un caz urgent.A așteptat 6 ore pe targă, bineînțeles văitându-se în continu, nefiind băgată în seamă.Până am intervenit cu un apel direct la a ministrul sănătății. Imediat mama mea a fost consultată, și s-a confirmat a fi un caz extrem de grav. De ce? Inima mamei mele începu-se să cedeze.Și mai grav,ceia peste care nu voi trece decât dacă Dumnezeu îmi v-a întrerupe misiunea pe acest pământ, este faptul că mama mea a fost doborâtă de Stafilococul auriu. Care l-a contactat pe secția Cardiologie, la a terapie intensivă.Deci mama nu a fost considerat un caz urgent. Însă după doar 5 zile la terapie intensivă,am fost sunat în timpul slujbei,Sf.Liturghii,de către asistenta șefă de pe secția Cardiologie,dându-mi vestea groaznică: Domnu Panait,ne pare rău ,doamnă Panait a decedat la orele 7.30.Cauza decesului : stop cariorespirator, produs de o bacterie puternică, stafilococul auriu.Acestea sânt secțiile de primiri urgențe din spitalele noastre.

   • Dar ca stai 5 ore jum cu un copil cu piciorul rupt sau ca faci o ora jum un drum de 20 de km cu un copil intubat??
    V ati invatat la plic…sper doar sa fiti pusi si in postura de pacient sau apartinator al cuiva drag,sa puteti vedea si de cealalta parte a baricadei…
    Cum bine a spus cineva odata, daca va arde casa ,pompierul sa nu dea drumul la apa pana nu i dati plicul!

   • Ajunge citi sint la upu și asa stau și rănesc printre ei și pacienții stau la upu puși într-un scaun și sa aștepte ore întregi de exemplu tatăl meu a fost trimis de la un spital în Brașov la upu cu ambulanta sa fie operat de urgenta cu ocluzie intestinala cu dureri groaznice și fiind și diabetic și scumpii medici ceau făcut lau pus într-un scaun lingă ușa sa aștepte timp de 6 ore nu la băgat nimeni în seama la ora 12 noaptea au început sai facă niște investigatii după care lau dus la operație pina a pregătit sala de operații deja a fost prea tirziu lau tăiat și lau cusut fără sai mai poată ajuta normal rezultatul a fost decesul asta fac cei de la upu. Și mai precizez iam spus la o asistenta sai dea un calmant pina așteaptă ca are dureri groaznice, și și ce credeți a plecat și nu ia dat nimic. Asta au făcut medicii de la upu dar Dumnezeu e sus și pentru medici

 2. Ce ton infect aveti! In general,nu vine nimeni de placere! Revizuiti- va atitudinea,cu ea va inscrieti in marea tabara a medicilor lipsiti de bun simt,de empatie ,vis- a- vis de pacient!

 3. Majoritatea celor care se prezinta la Upu nu sunt urgente ! Sunt vizitatoare de 60 de zile la spitalul judetean din Valcea si la Urgente se prezinta oricine din orice motiv ! Sa nu Mai zic CA personalul intradevar este Putin SI suprasolicitat!!! Ma mir uneori cum I Mai tin nervii eu CA vizitator.

 4. Proiectul de hotarare de guvern sa contina si modul de aplicare- adica cine si cum va da amenzile respective. Altfel e egal cu zero. Cate hotarari de guvern exista care nu sunt respectate. Si? Ce?

 5. Ce se face cu o pers care vine cu salv ptr ca are puls 200 .ca inima e aiurea
  nu se tine pe picioare ca resp greu ca nu poate vorbi .dureri de ficat si stomac .ameteli …ei ..cum il tratam din oki , il lasam pe hol 6 ore 7 ? Tipam si insultam si radem ? Pers este lasata pe hol in frig singura fara apa fara asist ?, apoi afli ca asist de la triaj ???deci asist??? nu si face treaba ? Ne verifica o asist ? Vai de mine ..asta ce e?? Se ia o tens si asta aiurea cand pacientul e speriat si ?? .da si nu e doar la un spit …doua mari din sect 4…mizerie..miros de urina si clor .amestec intre alcoolici si alti pacienti …oribil …treb sa dai bani sa te duci la wc…la pers de ajutor..n ai un carucior sa fi dus dc nu poti merge ..toti sunt regi acolo ..tot la mana lor suntem ..cui sa te plangi ??

 6. Nu cred ca se va aplica, de altfel exista niste timpi de așteptare peste care daca se trece trebuie sancționat din oficiu medicul! Si app nu cred ca sunt oameni sa se duc din plăcere la spital! Lipsa de bun simt si de profesionalism a medicilor cu greu ne îndeamnă să ajungem la voi! Tatăl meu cu puls 7 a stat la spitalul floreasca la upu, de la ora 21 până la ora 5, nu am permis sa cert un doctorand care ne orienta către analize plătite la regina maria! Nu exista medici? Erau destul acolo! Rusine tablei medicale!

 7. Sunt medici putini comparativ cu pacientii care ajuns la upu…si cum bine spunea cineva aici…dupa atatia nervi ai pacientilor si apartinatorilor,ma mir cum un medic inca poate sa fie lucid si sa slaveze vieti.

 8. Mi se pare absolut normal, eu le-as da si mai mult , 3.000 lei castiga pe saptamana, deci n-ar fii o mare problema pt ei.
  Sunt foarte aroganti si nesimtiti si n-au nici un drept pt ca sunt o gramade de prostie.
  Mai bine de 50% din doctori sunt niste incompetenti. Tocmai de-asta daca suferiti de ceva mai complicat sau nu sunteti impacati cu decizia unor doctori din orasele mici, mergeti la Dr. Profesori Universitari, ei sunt capabili sa va spuna un diagnostic corect.

  • Ei nu știu ca nu sunt urgente… Problema e ca medicii de familie sunt slab dotați și Pacienții dau navala în urgențe… In Germania este exact la fel doar ca mai rău din cauza birocrației… Fiecare pacient trebuie examinat și făcută o scrisoare chiar dacă afecțiune e banala… Asta nu pentru binele pacientului ci pentru bună documentare a spitalului ca și dovada pentru banii pe care ii cer de la casa!

 9. Acum o sapt mai exact Sambata am.avut un nefericit accident in jur de orele 12
  Am.chemat salvarea am ajuns la spitalul judetean Constanta cu sangerare masiva si plaga deschisa la piceorul drept.

  Dupa mult timp de asteptare in rezerva
  Am.reusit sa ajung in jurul orelor 19 in sala de operatie.
  Codul primit la urgenta fiind galben.

  Asadar am asteptat 7 ore

 10. Comoditatea e prea mare și felul Cum sant tratați (cu indiferenta) tonalitatea dialogului cu pacientul lasă mult de dorit. Omul vine în suferință , are nevoie de alinare de la cine dacă începând de la infirmiera pana la medic toți sânt la mare înălțime.

 11. Comoditatea si nesimtirea e in toi in zilele de azi…am ajuns la urgente dupa un drum lung in prag de septicemie care sa constatat dupa apeox 20h si ghici ce,la urgente am fost luata in batjocora ca pt temperatura m-am dus la spital in loc sa fac un dus rece!!!

 12. Am așteptat la UPU Bacau 8 ore cu un unchi de al meu , era intr-o stare destul de gravă , asta după ce a dobândit un virus din spital pe perioada cât a stat internat in spitalul județean Bacau și vreau sa va zic ca ce se întâmpla la UPU Bacau este îngrozitor cum tratează medicii pacienții și cum li se vorbește pacienților , mai rău ca la nebuni !!! După 8 ore de așteptare am îndrăznit sa o deranjez pe doamna doctor Liliana Petrescu care bine înțeles era in pauza de cafea , am întrebat-o frumos și educat cam cât trebuie sa mai așteptam sa fim și noi băgați in seama , s-a simțit foarte ofensata ca mi-am permis sa o deranjez de la cafea și a început sa urle ca degeaba am așteptat 8 ore ca ea nu are cu ce sa îl ajute pe unchiul meu , pentru ca la prima vedere nu pare nimic grav și nu vrea sa îl consulte , sa îl iau acasă și sa ma duc cu el la medicul de familie … asta fără sa îl consulte sau sa îl întrebe măcar ce problema are !!! Am spus ca îl iau acasă doar dacă dumneaei își asuma aceasta răspundere și imi oferă un inscris precum ca unchiul meu nu necesita îngrijiri medicale și nu e caz de urgentă , in condițiile in care unchiul meu avea o problema destul de gravă cu un picior amputat de doar 2 săptămâni, plus virusul care l-a dobândit pe perioada internării am uitat denumirea virusului “avea diaree de câteva zile” cu pastile si tot felul de leacuri nu reușea sa o stopeze ,era pur si simplu o leguma .La care ea s-a simțit iar ofensata și a sunat la poliție mințind ca eu am insultato și am agresat-o verbal !! Nu vreau sa generalizez dar la UPU Bacau sunt anumite mizerii de Doctori care nu vor sa își facă datoria și nu înțeleg de ce nu se i-a nici o măsura in privința asta !!
  E incredibil sa ai pacienți la urgente care chiar au nevoie de ajutorul tău și aștepta de ore bune și tu stai la cafele și la bârfa cu asistentele !!! Ar trebui demiși din funcție acești doctori incompetenți , fără scrupule și cu exces de aronganta , tratează pacienții ca pe niște gunoaie . Țin sa Menționez ca doamna doctor Petrescu Liliana nu este la prima abatare , foarte mulți pacienți sau plâns de comportamentul ei ,a fost mediatizata si in presa in urma unui scandal cu un agent de la rutieră și totuși conducerea spitalului și organele competente nu iau nici o măsura in privința ei !!! Trăim intr-o țara de corupți si doctori fără scrupule , fără inima , fără spiritul civic , probabil au uitat de jurământ si ce obligații fața de pacienți.
  🤬😡🤮

1 Trackback / Pingback

 1. Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 26 august – 01 septembrie 2019?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.