Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi demarează o investigaţie la mai multe spitale de psihiatrie din ţară, după incidentul de la Săpoca

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va demara, în următoarele două săptămâni, o investigaţie la mai multe spitale de psihiatrie din ţară. Printre unităţile medicale vizate se află şi Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca )jud. Buzău), acolo unde luna trecută, un bărbat a atacat 13 pacienţi cu un stativ, dintre care şase au decedat. 

„Ca urmare a recentelor incidente petrecute în câteva spitale psihiatrice, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va efectua, în următoarele săptămâni, o serie de investigaţii în mai multe spitale de profil din ţară”, se arată într+un comunicat de presă al instituţiei. 

Sursa citată menţionează că printre unităţile sanitare vizate, se află Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, judeţul Iaşi, Spitalul de de Psihiatrie Palazu Mare, judeţul Constanţa, Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei, judeţul Bihor, Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri „Sf. Stelian”, Bucureşti, precum şi Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia“, Bucureşti.

Avocatul Poporului va întocmi, în urma investigaţiilor, un Raport Special privind problemele existente în sistem şi soluţii în vederea remedierii acestora. Documentul va fi trimis Parlamentului şi va fi informată opinia publică, mai precizează sursa amintită.

 

 
Decizia Avocatului Poporului vine după ce în mai multe spitale de psihiatrie din ţară s-au descoperit nereguli grave în modul de tratare a pacienţilor şi de asigurare a siguranţei acestora. 

La Spitalul Săpoca, un bărbat în vârstă de 38 de ani din localitatea Săgeata a atacat cu un stativ, 13 pacienţi, iar 6 dintre aceştia au murit. Bărbatul a fost prins în curtea spitalului de un echipaj de poliţie care se afla în zonă.

La Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri, din judeţul Iaşi, sunt internaţi 410 pacienţi în 240 de paturi. Spitalul asigură asistenţa medicală pentru bolnavi consideraţi periculoşi, care au fost condamnaţi de către instanţe. Potrivit site-ului unităţii medicale, la Spitalul Pădureni Grajduri lucrează şapte medici psihiatri, un medic stomatolog si un medic epidemiolog, potrivit Mediafax. 

În ceea ce priveşte Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din judeţul Dolj, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat, luni, că vrea să redea acestei unităţi statutul de maximă siguranţă. Deocamdată mai este nevoie de lucrări, pentru care Ministerul va aloca săptămâna viitoare 2 milioane de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.