Primăria Brașov plătea, în medie, un milion de lei pe lună pentru plata unor abonamente gratuite, dar nefolosite de elevi. Curtea de Conturi a intrat pe fir

Implementată în urmă în urmă cu mai mulți ani,  gratuitatea pe transportul în comun pentru elevii brașoveni care nu aveau absențe nu a funcționat așa cum trebuie, iar de la bugetul local s-au virat către operatorul local de transport bani pentru servicii neutilizate.  De altfel, programul prin care a fost acordată această facilitate a intrat și în vizorul Curții de Conturi, care a făcut anul acesta un control, iar anul viitor va reveni, pentru a vedea dacă au fost puse în aplicare măsurile dispuse. 



Conform primarului Brașovului, George Scripcaru, de la bugetul local erau alocați banii plata abonamentelor pentru 25.000 de elevi, dar nu toți le foloseau.

„Din datele pe care le-am obținut, în urma unui audit realizat în toate școlile, unde am constatat că s-au făcut raportări incorecte, care ne-au pus în situația  de a aloca sume nereale de la bugetul local. Această situație ne-a creat probleme majore și a trebuit să reglăm situația. Teoretic noi alocăm bani de la buget pentru 25.000 de elevi. În realitate nu circulă toți, ci aproximativ 13.000 elevi”, a declarat primarul.

Printre altele, el a afirmat că una dintre probleme a fost că unitățile de învățământ nu tăiau de pe liste elevi cu absențe (lipsa absențelor nemotivate fiind o condiție obligatorie pentru acordarea facilității pe transportul în comun). 



În baza cifrelor anunțate de primar, la un calcul simplu, rezultă că 12.000 de elevi nu foloseau transportul în comun, dar pentru ei erau plătite abonamentele de la bugetul local. Având în vedere că un abonament pe toate liniile costă 85 lei, rezultă că, lunar, de la bugetul local se plătea, suma de un milion de lei pentru elevii care nu circulau. 

De altfel, primarul a declarat că unul dintre motivele pentru care a fost introdus abonamentul de 15 lei pentru elevi a fost evitarea unor astfel de probleme. „Prin noua modalitate de acordare a facilităților pe transport în comun, noi ne vom clarifica pentru fiecare caz în parte. De exemplu, dacă la școala numărul 6 sunt, în total, 900 de elevi, pe baza noilor criterii vom ști câți dintre elevi doresc și utilizează transportul în comun, iar noi vom repartiza banii de la bugetul local școlii, care va face plata către operatorul de transport”, a continuat edilul.  



Reamintim că ieri, Consiliul Local Brașov a aprobat o hotărâre de Consiliu Local prin care elevii pot procura, tot timpul anului, abonamente lunare de 15 lei pe mijloacele de transport în comun ale RATBV.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.