VIDEO. 3 focare de Hepatita A, în evoluție, în județul Brașov. DSP încearcă să mobilizeze populația să se vaccineze

Trei focare de Hepatita A evoluează în prezent în județul Brașov, primele cazuri apărând în luna aprilie a acestui an, la Teliu. Pe lângă acest focar, alte două sunt în evoluție, la Zizin, din luna iunie, și în municipiul Brașov, pe strada Carierei, din luna octombrie. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Brașov, Anca Bîtiu, până acum la Teliu s-au înregistrat 58 de cazuri, la pacienți cu vârste între 1 și 16 ani, în prezent la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov fiind internați doi copii din această comunitate.  În aceeași comunitate au fost vaccinați 106 persoane.

Focarul de la Zizin a debutat în luna iunie, fiind înregistrate 29 de cazuri la pacienți cu vârste între 3 și 19 ani. Niciunul dintre ei nu este în prezent internat, spun reprezentanții DSP.

Cel de al treilea focar, despre care s-a vorbit mult în utima vreme, a izbucnit pe strada Carierei în Brașov, în luna octombrie. Potrivit Anca Bâtiu, aici au fost înregistrate până în prezent 22 de cazuri, tot într-un focar de comunitate, mulți dintre copii fiind elevi ai Scolii nr. 12. Cu toate astea, nu este vorba despre un focar școlar ci de unul de comunitate, susține DSP Brașov. 

„Avem de a face cu un focar de comunitate pentru că este vorba de pacienți din familii vecine, care locuiesc la aceeași adresă. Aici este legătura de cauzalitate, nu în faptul ca aceștic copii frecventează aceeași școală“, a preciat Bâtiu. 

În prezent, pe strada Carierei este organizat un cabinet medical unde se fac vaccinări. De altfel, 19 din cele 46 de vaccinări care s-au făcut în comunitatea de pe str. Carierei s-au făcut în acest cabinet, iar restul, la cabinetele medicilor de familie. 

DSP Brașov face un apel la cetățeni să se vaccineze, pentru a fi protejați de virusul hepatitei. De exemplu, la Teliu, deși este declarat focar, în cabinetul medicului de familie mai există încă 80 de vaccinuri, după ce au fost vaccinate 106 persoane.

„În România, vaccinarea nu este obligatorie, dar este foarte important să ne vaccinăm, mai ales în zonele de focar și asta facem acum. Statistic, în România am avut în acest an 82 de focare de hepatită, dintre care numai 32 au fost declarate inchise”, a declarat Anca Bâtiu. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.