Angajații din spitale care primesc șpagă ar putea rămâne fără contracte de muncă

 
Angajații din spitale care primesc șpagă ar putea rămâne fără contracte de muncă. Aceasta este una dintre propunerile ministrului Sănătății, Victor Costache, pentru stoparea fenomenului șpăgii în spitale. 
 
„Nu cred că există o soluţie magică, dar trebuie să ieşim din zodia şpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienţi, ştiţi bine că unul dintre clişeele şpăgii este că nu îi poţi opri pe pacienţi să dea plicuri. Fals!“, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache. El spune că „aşteptăm un punct de vedere al juriştilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă.“
 
Victor Costache este de profesie medic chirurg și a profesat în ultimii aproape 20 de ani exclusiv în afara țării și în clinica privată Polisano de la Sibiu, nu și în spitale publice din România. El a lucrat în spitale din  Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia și Germania, iar apoi s-a întors în țară ca șef al Secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică și ulterior director medical al clinicii private Polisano din Sibiu.
 
Acum ministrul caută o soluţie pentru stoparea fenomenului mitei în spitale. Această acţiune vine după ce fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a încercat propria variantă de „a lua pulsul“ fenomenului, trimiţând în  spitale pacienţi sub acoperire, care să observe cum stau lucrurile.   
„Aşteptăm un punct de vedere al juriştilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat împreună cu Colegiul Medicilor, pentru a da şi sancţiuni la nivelul Colegiului Medicilor. Este într-adevăr un fenomen reprobabil, care nu se întâlneşte în Uniunea Europeană, dar nu trebuie transferată această vină în seama pacientului. Pot să vă asigur că toleranţa este zero. O campanie exclusiv dirijată de Ministerul Sănătăţii este sortită eşecului, ar trebui să clonăm de vreo 10 ori Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, pentru a-l trimite”, a declarat joi seară Victor Costache, într-o emisiune la B1 Tv, adăugând că „există multe spitale din România unde acest fenomen a fost eradicat“, a spus ministrul Costache, citat de HotNews.
 
Plățile informale din sistemul de sănătate din România (șpaga din spitale) sunt substanțiale, chiar dacă amploarea fenomenului nu este în totalitate cunoscută, arată raportul anual „Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană.
 
În plus, șpaga din spitale, infecțiile intraspitalicești și investițiile insuficiente reprezintă principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 9-16 februarie 2019.

Principalele probleme ale sistemului sanitar din România, în viziunea participanților la sondaj, sunt: șpaga din spitale (24%), infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%), investițiile insuficiente în sănătate (12,8%), lipsa personalului calificat (11,5%), lipsa dotărilor medicale (11,1%), slaba organizare a instituțiilor medicale (7,5%) și lipsa prevenției (6,5%).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.