Brașoveanul Octav Bjoza, fost deținut politic, decorat de președintele Klaus Iohannis în prima zi de mandat

Braşoveanul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic, a fost decorat sâmbătă, în prima zi a noului său mandat, de preşedintele de Klaus Iohannis. De altfel, braşoveanul Octav Bjoza a fost primul român decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, în primul său mandat, scrie monitorulexpres.ro.  Atunci a primit cea mai înaltă distincţie acordată de statul român, Ordinul Naţional „Steaua României”, în semn de „deosebită apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat, de-a lungul timpului, pentru libertate şi democraţie, remarcându-se ca unul dintre cei mai importanţi luptători împotriva regimului communist”.



Iohannis a decorat, sâmbătă, mai multe instituţii şi asociaţii care au avut un rol determinant atât în lupta împotriva comunismului, cât şi în procesul de aflare a adevărului cu privire la evenimentele din timpul Revoluţiei. Şeful statului le-a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E – „Patrimoniul Cultural”.

„Vă chem să fiţi alături de mine în această revoluţie paşnică a speranţei“, le-a spus Klaus Iohannis reprezentanţilor acestor instituţii în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni. Alături de Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara”, Traian Orban, preşedintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet, Ana Blandiana, precum şi preşedintele CNSAS, Constantin Buchet, au primit decoraţiile în numele organizaţiilor pe care le reprezintă. „A ne aminti este astăzi sinonim cu viaţa fiecăruia dintre noi şi cu sănătatea societăţii noastre. O naţiune nu poate avea viitor fără a-şi respecta, înainte de toate, trecutul”, a spus Klaus Iohannis la ceremonie.



Iohannis a arătat că a ales să-şi înceapă mandatul cu această acţiune publică pentru a transmite mesajul clar că va continua să militeze pentru prezervarea memoriei naţionale, să onoreze memoria victimelor totalitarismului, sacrificiul eroilor români, să apere valorile democratice şi ale statului de drept.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.