Regulile Primăriei Brașov, pentru înscrierea în Cartea Funciară a construcțiilor ridicate fără autorizație

Regulamentul de autorizare a construcțiilor executate fără documentația necesară a fost lansat în dezbatere publică, urmând să fie supus aprobării consiliului local, în ședința de luna viitoare. Proiectul regulamentului se află de site-ul Municipalității, la adresa brasovcity.ro, cei interesați putând depune în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Vineri, 8.00-12.30 şi 13.30-16.00), către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau pe e-mail infopublice@brasovcity.ro. Aceste propuneri pot fi transmise în perioada 16.03.2020-12.04.2020.

Taxe diferite, în funcție de perioada când au fost ridicate construcțiile

Legislația le permite proprietarilor să își înscrie imobilele în cartea funciară, în baza unui certificat de atrestare. Potrivit proiectului de regulament lansat acum în dezbatere publică, în cazul construcțiilor pentru care execuția s-a realizat fără autoriație, iar aplicarea sancțiunilor s-a prescris, certificatul de atestare sau adeverința privind edificarea construcției va fi emisă în baza unei expertize tehnice ce verifică respectarea cerințelor fundamentale privind calitatea în construcții, inclusiv încadrarea în reglementările de urbanism în vigoare.

În situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei. Reglamentul prevede, de asemenea, că în cazul în care expertiza tehnică ar constata neîndeplinirea cerințelor de încadrare în reglementările de urbanism, taxa pentru emiterea certificatului de atestare nu va fi restituită.

Această taxă este de trei ori cât cea legală, calculată conform art. 4747 din Codul Fiscal, în cazul clădirilor realizate între 1958 și 1991, și de cinci ori taxa legală, pentru clădirile de după 1991 și mai vechi de trei ani de la data edificării. 

Conform regulamentului în dezbatere, certificatul de atestare se emite în 30 de zile de la depunerea cererii. În cazul în care ea este incompletă, solicitantul va fi notificat în scris, în termen de cinci zile lucrătoare de la data înregistrării.

Condiții pentru a primi certificatul de atestare

Pentru a putea legaliza construcția ridicată fără autorizație, proprietarul trebuie să respecte câteva condiții absolut necesare. În primul rând, el trebuie să dovedească faptul că imobilul ridicat se încadrează în reglementările urbanistice valabile pentru zona de amplasament. Acest lucru va fi probat prin extrase din documentațiile de urbanism, din regulamentul local de urbanism, din PUZ, PUD sau Regulamentul General de Urbanism, după caz.

Construcția trebuie să respecte regimul de aliniere a terenului față de drumurile publice, retragerile șii distanțele obligatorii la amplasarea față de proprietățile vecine, elemente privind volumetria și aspectul general în raport cu clădirile învecinate, înălțimea maximă admisă, procentul maxim de ocupare a terenului (POT) și coeficientul maxim de utilizare a terenului (CUT), asigurarea numărului minim de locuri de parcare conform HCL nr. 123/2018 și a suprafețelor minime de spații verzi. De asemenea, construcția trebuie să facă dovadă să asigură condițiile de acces la drumul public, accesul mașinilor de intervenție și posibilitatea racordării la rețelele publice de echipare edilitare, conform HG nr. 525/1996.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.