Ordonanța militară 8: România nu mai exportă grâu în perioada stării de urgență. Românii care vin să petreacă sărbătorile pascale în țară o vor face în carantină sau izolare

Dacă până acum, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunța câte o ordonanță militară la în jurul orei 21.00, de data aceasta, oficialul a organizat o conferință de presă joi, la ora 23.00, pentru a prezenta Ordonanța militară nr. 8. Printre altele, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au anunțat că românii din Spania sau Italia care vin să petreacă sărbătorile pascale în România o vor face în carantină sau izolare. 

Ce prevede noua ordonanță: 

  • Din această seara e permisă circulația în afara locuințelor pentru cei care pescuiesc pe Dunăre sau Marea Neagră, în vederea comercializării produselor, dar și a apicultorilor. 
  • De asemenea, este permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de autovehicule, a pieselor de schimb sau repararea autovehiculelor. 
  • Este prelungită suspendarea zborurilor pentru Spania și din Spania pentru încă 14 zile, începând cu 14 aprilie.    
  • Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență pentru producători. Producătorii se vor putea deplasa până la piața pe baza declarației pe proprie răspundere și a certificatului de producător. Personalul fito-sanitar lucrează. 
  • Ordonanța are și o anexă privind închiderea sau deschiderea unor puncte de frontieră. Se permite intrarea sau ieșirea lucrătorilor tansfrontalieri (persoana care locuiește și lucrează pe o rază de 30 de km de la punctul de frontieră și se întoarce acasă cel puțin o dată pe săptămână).
  • Fac excepție de la izolare sau carantină a persoanelor care intră în țară pentru a realiza lucrări ce țin de instalarea sau mentenanță tehnica militară, cea de cercetare sau militară.
  • Pe perioada stării de urgență se interzice exortul de grâu , orz, ovăz, porumb, orez, făina de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr, produse de panificație. Aceste prevederi sunt incluse într-o anexă la ordonanță. Procedurile de export aflate în derulare se suspendă pe perioada stării de urgență. De asemenea, se suspendă emiterea certificatelor fito-sanitare pentru aceste produse.
  • După problemele de la Căminul de bătrâni de la Galați, Vela a anunțat că se interzice încetarea sau suspendarea activității centrelor sociale publice sau private care asigură servicii categoriilor vulnerabile.
  • Pe perioada stării de urgență nu se pot vinde sau cumpăra pachetele majoritare de acțiuni pentru companiile din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate.
  • În ordonanța anterioară primăriile au fost obligate să monteze dispensere. Prin noua ordonanță se recomandă autorităților și proprietarilor să monteze dispensere. Asta înseamnă că se implică și proprietarii sau asociațiile de proprietari. 
  • În zilel de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care vând produse alimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități. 
  • Pentru circulația transfrontalieră a unor bunuri. Pe lângă amenda de până acum se pot confisca bunurile  transportate de contravenient, dacă este vorba de  bunuri din lista celor interzise, printre care și medicamentele. 
  • După cazul de la Cluj, pentru a evita repetarea scenariului, din 9 aprilie, autoritățile competente, cum este Ministerul Transporturilor și Autoritatea Aeronautică Română vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităților județene. Practic, plecările și sosirile intră în competența Ministrului Transporturilor. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.