Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care merg, de luni, în afara localității fără declarație sau care nu poartă mască în spațiile publice închise

Începând de luni, cei care merg în afara localității/yonei metropolitane sunt obligați să dețină o declarație pe proprie răspundere în care să fie precizate motovele deplasării. Amenzile pentru această abatere ajung la 2.500 de lei. Totodată, amenzi se vor da și pentru cei care nu poartă mască în spațiile publice închise.

Măsura este inclusă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, iar amenda va fi aplicată începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a legii pentru starea de alertă, amintește Mediafax.

DOCUMENT Declarația pe propria răspundere pentru părăsirea localității a fost modificată / Noul model este editabil

Sancţiunile sunt menţionate în lege. Prevederea care vizează declaraţia este inclusă în articolul 65, litera m): „circulaţia persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile şi, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”.

Amenda aplicată variază între 500 şi 2.500 lei (articolul 66. litera a).
 
Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu menționat în declarația pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.
 
De precizat este că deplasările se pot face, în zona metropolitană, FĂRĂ DECLARAŢIE. Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). În cazul judeţului Braşov, Zona Metropolitană în car se poate circula fără declaraţie pe proprie răspundere înseamnă Municipiul Brașov, municipiile Săcele și Codlea, orașele Râșnov, Ghimbav, Predeal și Zărnești, comunele Sânpetru, Hărman, Prejmer, Tărlungeni, Bod, Hălchiu, Cristian, Crizbav, Feldioara, Vulcan și Budila. 
 
Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.
 
De asemenea, purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.
 
Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.