Consiliul Județean Brașov pregătește desființarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Până în 14 iulie, proiectul este în dezbatere publică

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ar putea dispărea ca unitate medicală de sine stătătoare, urmând ca secțiile acestuia să fie preluate de Spitalul Clinic Județean și de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie.

Măsura a fost propusă încă din luna mai de Direcția de Sănătate Publică Brașov, iar din 15 iunie, administrația județeană a lansat în dezbatere publică, timp de 30 de zile, un proiect de hotărâre privind aprobarea iniţierii procedurii de desfiinţare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Braşov, prin reorganizare ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov.

Conform anunțului Consiliului Județean Brașov, persoanele interesate pot transmite recomandări și observații până la data de 14 iulie. 

Cum va fi reorganizat spitalul

  • Secția Clinică de Boli Infecțioase – Copii va fi secție în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov. Aceasta va avea o capacitate de 25 de locuri. „Secția de boli infecțioase copii ar putea funcţiona în pavilionul I al Spitalului de Pneumoftiziologie din actuala locație, la etaj, după mutarea pacienţilor cu COVID-19 pe platforma Mârzescu (în urma eliberării platformei Mârzescu de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Braşov)”, se arată în proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică.
  • Secția de Boli Infecțioase – Adulți va funcționa în clădirea de pe strada Mihai Viteazul (unde este actualul sediu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase) va fi preluată de Spitalul Clinic de Urgență Brașov. Secția va avea 55 de paturi, din care 7 pentru în cadrul unui compartiment terapie intermediară /îngrijire postoperatorie (TIIP). În cadrul acestei secții va funcţiona şi compartimentul HIV/SIDA. Totodată, în pavilionul de pe Mihai Viteazul va exista și un Cabinet de boli infecțioase, Cabinet antirabic şi a unui Cabinet dispensarizare hepatită virală.
  • Personalul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase urmează să fie preluat prin transfer, funcție de domeniul profesional în care activează, pe locurile vacante din cadrul sistemului sanitar: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Braşov.

Ce probleme are Spitalul de Boli Infecțioase

Conform proiectului lansat în dezbatere publică, „deşi are aprobate în structură un număr de 107 paturi spitalizare continuă, spitalul a funcţionat în anul 2019 cu un număr mai mic de paturi, conform procesului verbal de constatare din data de 25.09.20219, încheiat de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Braşov- Serviciul de Control în Sănătate Publică, în care se precizează că nu se respectă numărul de paturi aprobate de MS, în sensul că sunt mai puține decât cele aprobate deoarece paturile au fost relocate în alte saloane din cauza amenajărilor de birouri pentru șefii de secție și din cauză modernizării saloanelor secției adulți”.

În același document se arată că „prin notificarea de specialitate nr. 2103/A/10.10.2019, eliberată de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Braşov se recomandă ca, pentru a respecta legislația sanitară în vigoare, dată fiind structura clădirii, spitalul ar trebui să funcţioneze cu un număr de 51 paturi spitalizare continuă. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Braşov se află, în prezent, într-un dezechilibru financiar considerabil. În acest sens, în data de 10 martie 2020 Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Braşov a fost informat asupra concluziilor rezultate în urma analizei situaţiei unității sanitare, efectuate de către SC Hospital Consulting SRL- Controlling&Management, pentru perioada 01.01.2019- 30.09.2019, în perioada amintită deficitul fiind de  1,05 milioane lei”. 

Concluzia reprezentanților administrației județene este că „dacă deficitul realizat (de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – n.r.) în condițiile unui contract încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale asigurate pentru un număr de 107 paturi a determinat dezechilibrul financiar în care se regăseşte unitatea sanitară, un contract încheiat cu CAS Braşov pentru un număr de 51 de paturi va conduce, la sfârşitul anului 2020 la un dezechilibru financiar cu consecinţe grave în asigurarea condițiilor de investigatii medicale, tratament cazare, igienă, alimentație”.

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Schimbare de plan. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov va ajunge integral în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov
  2. Schimbare de plan! Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov va ajunge integral în subordinea Spitalului de Pnumoftiziologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.