Curtea Maternității Brașov va fi reamenajată. Investiția este estimată la 3,8 milioane de lei

Curtea Maternității Brașov și spațiul din fața unității sanitare își va schimba aspectul învechit. Proiectul de amenajare peisagistică este estimat la 3,8 milioane de lei cu tot cu TVA, sumă ce urmează a fi aprobată de Consiliul Județean Brașov în ședința de plen din această săptămână.

Conform reprezentanților admininistrației județene, „prin această investiţie se urmăreşte asigurarea unor condiții de siguranță pentru personalul spitalului, respectiv cetățenii beneficiari ai serviciilor medicale. Se urmăreşte atât îmbunătăţirea sistemului de acces în unitate cât şi acoperirea în timp a cerinţelor de recreere pentru cetățenii care sunt nevoiţi să petreacă un anumit timp în incinta spitalului”.

Ce amenajări se vor face

ZONA ACCES PRINCIPAL – Se propune înlocuirea aleilor pietonale din beton cu unele cu pavaj pietonal modern, antiderapant. Pe axul median al aleilor pietonale se propun stâlpi de iluminat arhitectural nocturn. Aceştia vor fi realizați din aluminiu în stil clasic şi iluminare led. Băncile existente din beton se vor înlocui cu același tip de material şi textură nouă, păstrându-se detaliile tehnice şi caracteristicile fizice. În acelaşi timp lungimea acestora se va majora, astfel încât de-a lungul împrejmuirii stradale repoziționate se va regăsi acest tip de bancă „liniară”. Zonele verzi vor fi decopertate şi va fi înlocuit cu gazon natural rezistent. Clădirea din zona de acces va fi dotată cu tâmplărie nouă din aluminiu, iar la exterior se va propune refaţadizarea acesteia prin realizarea unor placaje de nuantă neutră, tip compozit sau ceramice. Bariera de acces auto se va monta în locul celei vechi, pe o fundație proprie şi dirijată de cartelă sau persoană responsabilă. Împrejmuirea existentă se va desființa parțial astfel încât se înlatură partea metalică superioară. Soclul existent nu se schimbă, iar cu reparații capitale peste acesta se montează confecția metalică nou propusă din tablă COR-TEN. 

ZONA TERASĂ EXTERIOARĂ INCINTĂ ȘI SPAȚII VERZI – Terasa exterioară existentă se va decoperta pe toată suprafața acesteia, atât stratul de suprafață cât şi stratul suport. In locul acesteia se va monta un strat de pietriş de 10 cm pe un pat de nisip, peste care se vor monta pavelele pietonale autoblocante. De asemenea, se propune decopertarea totală a stratului vegetal din zona spațiilor verzi şi înlocuirea acestuia cu gazon natural rezistent, tip rulou. Se vor desface obiectele inutile din aceste zone, precum țevi, garduri vii plantate haotic, fără o compoziţie bine definită. Prin soluție, se va interveni pe clădirile existente în această zonă (cu excepţia celei de acces principal), prin refacerea finisajelor faţadelor şi înlocuirea tâmplăriilor. Pentru clădirea în care sunt montate pompele de incendiu, se vor înlocui straturile de finisaj ale acoperişului (strat hidroizolare şi şapă de pantă). În urma acestor lucrări se propune realizarea unui acoperiş ecologic, înierbat maximizând astfel suprafața de spațiu verde. Împrejmuirea existentă din jurul rezervei de oxigen se va înlocui cu o altă împrejmuire din tablă expandată şi stâlpi metalici. Se vor monta coşuri de gunoi şi stâlpi de iluminat arhitectural nocturn. Toate spațiile verzi vor fi incluse într-o compoziție unică de plante gândite pentru redarea unui nou aspect al incintei. 

ZONA RELAXARE ACTIVĂ – Peste camera rezervei de apă și pompe se propune o zona de relaxare activă, montată pe structură metalică proprie. Accesul se va face din zona terasei, printr-o rampă. Soluția tehnică dată este cauzată de multitudinea de aerisiri ce străpung vertical stratul vegetal ce acoperă camera rezervei de apă. În felul acesta, soluția propusă nu afectează funcționarea acestora şi elimină impactul vizual inestetic. Aceasta va fi dotată cu stâlpi de iluminat nocturn montați pe extremele platformei. Zona favorizează dezvoltarea intelectuală (mese şah), precum şi masă de tenis, topogan pentru copii, balansoare cu arc şi elemente de căţărare.

ZONA CAROSABILA INCINTĂ, INCLUSIV ROND AUTO – Se vor reorganiza parcajele auto. Se urmăreşte eliminarea haotică a modului de parcare auto în cadrul incintei, ce cauzează deseori limitări de acces ale automobilelor din cadrul serviciului de urgență. Astfel, în zona rondului, lângă terasa exterioară se propune amenajarea parcajelor auto delimitate şi marcate corespunzător. Parte integrată din planurile de mobilitate urbană ce se dezvoltă tot mai mult în ultima perioadă, pentru favorizarea unui mod de transport sustenabil, se propune crearea unei zone cu funcţiunea de parcaj de biciclete.

ZONA PARCAJ AUTO ACCES SECUNDAR – Se propun parcări auto prin marcaje corespunzătoare. Clădirile parter se vor moderniza prin refacerea finisajelor exterioare, înlocuirea tâmplăriilor şi schimbarea sistemului de preluare a apelor pluviale. Straturile de finisaj ale acoperişurilor vor fi înlocuite cu altele noi, specifice acoperişurilor înverzite. 

ZONA AMENAJATĂ ALEI PROMENADĂ – Generatorul electric va fi montat pe placă de beton armat. Sub placa pe care este montat generatorul, se va realiza un spațiu pentru depozitarea deşeurilor. Atât containerele cu deşeuri, cât şi toate aceste instalații utilitare (chillerul existent şi generatorul) vor fi închise intr-o structură metalică şi tablă expandată pentru siguranţă. Aleile pietruite sau betonate se vor desfiinţa, iar în locul acestora se propune refacerea terenului cu pământ natural, prin readucerea la forma iniţială sau cât mai aproape de caracterul în pantă al versantului. Intervenția de bază ce redă o nouă identitate zonei reprezintă aleile supraînălţate de promenadă. Acestea sunt realizate pe structură metalică înălţată față de cota terenului natural şi îngrădirea pe laterală din balustradă. Aleile conțin și 3 platforme belvedere, direcționate în 3 sensuri diferite ale peisajului.

ÎMPREJMUIRE STRADALĂ – se propune repoziționarea parțială a împrejmuirii stradale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.