Fostul deputat Ion Ochi şi primarul Prejmerului, Şerban Todorică, achitaţi în dosarul de corupţie după ce iniţial primiseră condamnări între 3 şi 5 ani. Sentinţa este definitivă

Fostul deputat Ion Ochi, primarul comunei Prejmer, Şerban Todorică şi alţi patru implicaţi în dosarul abuz în serviciu şi luare de mită intrumentat în 2015 au fost achitaţi de Curtea de Apel din Alba, după ce iniţial au primit condamnări.  Instanţa din Alba a constata că de fapt, capetele de acuzare din acest dosar nu există. 

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia poate fi consultată AICI.

Iniţial, prin sentinţa din octombrie 2017 a Tribunalului Braşov, Ion Ochi a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni închisoare pentru abuz în serviciu şi luare de mită, iar Todorică Constantin Şerban, primar al localităţii Prejmer, la data faptei, dar şi acum, a primit 3 ani şi 5 luni, cu executare.

Tot în 2017, Tribunalul Braşov a dat decizii de condamnare şi în cazul celorlalte persoane implicate în dosar: Viorel Costea — şef al Direcţiei de Administrare Drumuri (3 ani cu suspendare), Nicolae Blaga — director al Serviciului de Administrare Drumuri, funcţie deţinută în cadrul CJ Braşov la dată faptelor (2 ani şi 8 luni cu suspendare), Cristian Dorin Nica — director general SC Conforest SA, la dată faptei, (4 ani cu executare) şi Neculai Tăutu, diriginte de şantier (2 ani cu suspendare). Cazul a ajuns la Tribunalul Braşov declinat de la Curtea Supremă, după ce Ion Ochi şi-a dat demisia din Parlament.

Toţi aceştia au fost acum achitaţi de Curtea de Apel din Alba Iulia. 

Ce acuzaţii au adus procurorii DNA

Potrivit procurorilor anticorupţie, în a două jumătate a anului 2011, Ion Ochi, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, ar fi convenit cu omul de afaceri Cristian Dorin Nica, inculpat şi el în acest dosar, că firma acestuia din urmă, să execute lucrări de reparaţii ale drumului judeţean DJ 112D, între localităţile Prejmer şi Lunca Cilnicului. Astfel, Ochi, pe atunci vicepreşedinte CJ, ar fi urmărit să obţină foloase materiale necuvenite, precum şi capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012, alegeri în urmă cărora a şi devenit deputat, au susţinut procurorii anticorupţie.

În acest dosar a fost judecat şi primarul de la acea vreme a comunei Prejmer, Şerban Toderică, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu. Procurorii anticorupţie au susţinut că pe parcursul anului 2012, pentru a evita plata unor penalităţi de către firma omului de afaceri Dorin Nica, în baza unor adrese trimise de primarul localităţii Prejmer, la solicitarea lui Ion Ochi, şi pe baza unor referate întocmite de Viorel Costea ( şef al Direcţiei de Drumuri a CJ la acea vreme), contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte adiţionale, ultima dată la 28 septembrie 2012, cînd prelungirea s-a dat fără termen. 

Ion Ochi s-a declarat nevinovat de la început

În aprilie 2015, înainte de a fi trimis în judecată, Ion Ochi a negat acuzaţile DNA de luare de mită şi abuz în serviciu şi declarat că, la aceste acuzaţii a primit neîncepere urmărire penală într-un dosar cercetat în 2012 „cu aceleaşi fapte şi aceeaşi martori“.

„Dosarul acesta a mai fost în anchetă, în 2012 şi atunci mi s-a dat neîncepre urmărire penală. Acum se pare că s-a redeschis acelaşi dosar cu aceleaşi fapte şi aceiaşi martori şi au altă opinie acum. Atunci am reuşit să-i conving că nu am nicio vină. Se va lămuri într-un fel toată situaţia, poate se va da din nou neîncepere urmărire penală, poate se va ajunge în instanţă. Vom vedea“, declara atunci Ion Ochi.

Pe 23 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe deputatul Ion Ochi. În septembrie 2015, Ion Ochi a demisionat din Parlament.

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.