FOTO. Piațeta de la intersecția dintre Calea București și strada Carpaților, în fața actualei Bănci Carpatica va fi reconfigurată după un proiect propus de un arhitect voluntar

Piațeta construită în anii ‘80 pe trotuarul de la intersecția dintre Calea București și strada Carpaților, în fața actualei Bănci Carpatica, va fi și ea reconfigurată după un proiect propus de un arhitect voluntar.

Potrivit propunerii, zona pietonală din intersecția amintită este gândită atât ca spaţiu public pietonal de tranziție dinspre str. Carpaților spre Calea București, cât și ca rezolvare a cerințelor utilizatorilor din spațiile comerciale și blocurile de locuinţe din zonă. Va exista o separare mai clară față de traficul auto,  printr-o „barieră” de protecție care să le confere pietonilor siguranță, separare vizuală, intimitate. În paralel cu traseul pietonal, vor fi create alveole de loisir pentru utilizatorii spațiilor comerciale și blocurilor rezidențiale dotate cu zone generoase de odihnă, vegetaţie decorativă, taluzuri înierbate. Totodată, va fi creată o zonă de tampon/filtru către căile de acces în blocul de patru etaje de pe str. Carpaţilor și va fi sistematizat accesul în spațiile comerciale din parterul acestuia (din calea de acces către scara blocului se ramifică paralel cu clădirea zonele care duc către spațiile comerciale, astfel încât să nu mai existe multe accese întâmplatoare, după nevoile individuale ale fiecăruia).

Spațiul va fi dotat cu mobilier urban, zone generoase pe care pietonii se pot așeza realizate din beton, prefabricate decorative sau piatră. Vor fi amenajate  spații verzi și terasamente și taluzuri create cu ajutorul unor pereți de sprijin cu înălțime variabilă (max. 80cm) realizați din tablă metalică tip Corten, piatră/beton, prefabricate decorative etc

Proiectul cuprinde și amenajarea de „acoperișuri verzi“ percepute de la nivelul zonelor pietonale și chiar și din traficul auto, pentru terasele de la etajele întâi ale blocului P+8 și a legăturii dintre blocul P+8 și P+4.

Totodată, fluxurile de circulație vor fi marcate diferit, prin pavaj (trecere de pietoni, traseu tranziție str. Carpaților – Calea București, parcarea din spatele blocurilor, alveolele de loisir).

Amenajarea va rezolva și o serie de deficiențe legate de accesul la trecerea de pietoni.

Va fi realizat iluminat decorativ (stâlpi decorativi de iluminat general, iluminat indirect sub „banchete”, iluminat de accent pentru arbori inclus în paviment).

„Așa cum am declarat și în ședința Consiliului Local din 11 august, ne preocupă amenajarea sau reamenajarea de spații publice în cartierele brașovene, acolo unde se pot aduce îmbunătățiri, respectiv plantări de arbori și arbuști, iluminat ambiental și arhitectural etc. Unul dintre aceste spații este situat la intersecția dintre Calea București și Strada Carpaților, un spațiu pe care dorim să-l însuflețim, în care trecătorii să-și dorească să se oprească pentru a se odihni sau pentru a admira peisajul. În zonă va fi realizată o barieră de protecție a trecătorilor față de traficul auto, se va realiza mobilier urban, zone generoase de odihnă realizate din beton, prefabricate decorative sau piatră, spații verzi. Propunerea este realizată la nivel de concept, de către un arhitect brașovean care s-a oferit să facă voluntar această amenajare, și va urma pașii procedurali pentru a fi pusă în practică“, a declarat arhitectul-șef al municipiului, Marilena Manolache.

Reamintim că în conformitate cu documentele strategice de dezvoltare și mediu, municipalitatea desfășoară de mai mulți ani lucrări pentru reconversia unor spații urbane pe care încearcă să le readucă în atenția cetățenilor și turiștilor. Este cazul unor artere pietonale din Centrul vechi (Castelului, Postăvarului, Apollonia Hircher), Pieței Unirii, piațetelor Enescu, Sf Ioan sau După Ziduri („Brassai“), zona După Ziduri și Sub Tâmpa, pietonala Răcădău, trotuarul Toamnei – Hărmanului etc.

 

1 Trackback / Pingback

  1. FOTO. Piațeta de la intersecția dintre Calea București și strada Carpaților, în fața actualei Bănci Carpatica va fi reconfigurată după un proiect propus de un arhitect voluntar - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.