Clubul Soroptimist Internațional Brașov își marchează centenarul plantând în weekend, în Parcul Dendrologic al Regiei Pădurilor Kronstadt

Clubul Soroptimist Internațional Brașov organizează pentru sâmbătă, 3 octombrie 2020, ora 10.00, o acțiune de plantare de arbori, în Parcul Dendrologic Kronstadt din cartierul Noua, pentru a marca 100 de ani de existență a organizației internaționale din care face parte. 

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt, care va asigura puieții care vor fi plantați.

De această dată, clubul nostru intenționează să planteze 16 arbori, deoarece acesta este numărul membrelor active la nivelul județului Brașov. Astfel începem seria de evenimente organizate atât în țară, cât și la nivel mondial, pentru aniversarea centenarului Soroptimist Internațional, din 3 octombrie 2021. Unul dintre primele proiecte majore ale acestui club, înființat acum 100 de ani, a fost  «Salvati arborele rosu!». Era vorba despre Sequoia, măreții arbori roșii fiind tăiați fără milă la vremea respectivă. Soroptimistele au pledat pentru o legislație corectă, pentru salvarea acestor arbori și nu numai. Au luptat cu firme de cherestea puternice și au obținut sprijinul publicului larg pentru acel proiect”, a declarat președinta Clubului Soroptimist International Brașov, Ana Covaci. 

Acțiuni similare vor fi desfășurate, în data de 3 octombrie 2020, de toate cluburile Soroptimist Internațional din țară.

Odată cu această acțiune a Clubului Soroptimist International Brașov este demarată campania de toamnă de împăduriri din Parcul Dentrologic Kronstadt. Doamnele vor planta primii arbori din cei 100 pe care intenționăm la rândul nostru să îi plantăm în acest parc, în această perioadă. Noi pregătim puieții și stabilim locul în care vor fi plantați. Principalele specii ce se vor planta în parc sunt magnolia, tuia, pinul, frasinul, stejarul ienupărul, ulmul, castanul, teiul și unele tipuri de arbuști ornamentali. O parte importantă din puieții ce urmează să fie plantați au fost produși în pepiniera proprie a Regiei, în cursul anului 2020”, a precizat reprezentantul RPLP Kronstadt, ing. silvic Dragoș Moldovanu. 

Soroptimist International este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1921 în Statele Unite ale Americii, în care acum activează aproximativ 72.000 de membre din 121 de țări. Menirea ei este de a susține dezvoltarea personală și profesională a fetelor și a femeilor, prin educație și formare profesională, sănătate, antreprenoriat, participare la piața muncii, acces la cultură și contribuție la dezvoltarea durabilă. De asemenea, luptă pentru drepturile omului, egalitate, dezvoltare şi mai ales pentru pace, prin bună înţelegere internaţională şi prietenie. Cu statut consultativ, Soroptimist International reprezintă o voce la centrele ONU din New York, Geneva, Viena şi Paris. În România, a început activitatea la nivel de Club în anul 1993, iar Uniunea (care are șapte cluburi) a fost creată în anul 1999. Clubul din Brașov a fost înființat în anul 1995. 

Parcul Dendrologic – Grădina Botanică este un proiect pe care Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A. l-a conceput alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Parcul va avea o suprafață de 25,2 hectare, din care aproximativ 3,9 hectare sunt dedicate lucrărilor de cercetare cu caracter experimental-demonstrativ, derulate împreună cu Facultatea de Silvicultură. Pe cele 25 de hectare vor fi plantați și aclimatizați aproximativ 1.066 de arbori, din 263 de specii, autohtone și exotice, de pe toate continentele, însă vor putea fi admirați și aproximativ 220 de arbori valoroși din punct de vedere dendrologic, care aparțin pădurii brașovene. Parcul va avea, de asemenea, 10 alei principale și 26 alei secundare, cu o lungime totală de 6.979 m și o lățime de 1,7 m.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Clubul Soroptimist Internațional Brașov își marchează centenarul plantând în weekend, în Parcul Dendrologic al Regiei Pădurilor Kronstadt - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.