Care va fi primul român vaccinat anti-COVID. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare explică strategia

În țările care au început deja campaniile de vaccinare – Statele Unite, de pildă – prima persoană care s-a vaccinat a fost un cadru medical. În Marea Britanie, a fost o persoană vârstnică. În Israel, a fost chiar prim-ministrul. Strategiile au fost diferite. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a fost întrebat, într-un interviu la Digi24, cine va fi primul român care se va vaccina.  
 
„Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical și personalul din domeniul asistenței sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical din cele 10 unități medicale” care vor primi primele doze de vaccin, a declarat Valeriu Gheorghiță în emisiunea #Înfațata. 
”Este posibil să fie 10 prime persoane din diferite categorii de personal medical: un medic, o asistentă”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare. El a dezvăluit că se lucrează, la nivel european, la realizarea unui conținut unitar de imagine pentru acest moment al demarării campaniei de vaccinare. 
Avem un scenariu pe care îl pregătim foarte minuțios, pentru că este un moment care se dorește a fi foarte bine pregătit, nu doar la nivel național, ci la nivel european. Se dorește realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare țară, se dorește crearea de materiale video pentru prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene, care, foarte probabil, va fi disponibil pentru toată lumea”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
 

În câte zile de la aprobare vine primul vaccin în România? La această întrebare, Valeriu Gheorghiţă a subliniat că nu există încă un calendar oficializat, la nivelul României.  

„Noi avem un calendar al activităților. Nu este oficializat, având în vedere că nu are această autorizare, dar se estimează că pe data de 21 decembrie, comisia de specialiști de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului va face recomandarea pentru Agenție de emitere a acestei autorizări condiționate.  
În data de 23 decembrie se va emite autorizarea condiționată de punere pe piață și pe 26 decembrie, simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin. Este o tranșă simbolică, sunt aproape 10.000 de doze care vor fi trimise și imediat după se pune în funcțiune calendarul de livrare săptămânal, cu un număr de peste 100.000 de doze”, a detaliat Valeriu Gheorghiță. 
Oficialii europeni au anunțat într-un comunicat că datele de 27, 28 și 29 decembrie sunt considerate zile de începere a campaniei de vaccinare în țările membre ale Uniunii Europene. „Noi ne dorim, dacă pe 26 într-adevăr vom primi primele doze de vaccin, pe 27 ele vor fi livrate către primele unități medicale, care vor primi aceste doze”, a spus dr. Gheorghiţă, care coordonează campania națională de vaccinare. Valeriu Gheorghiță a precizat, de asemenea, că nu mai este nevoie de o autorizare a vaccinului și din partea autorităților din România, în speță a Agenției Naționale a Medicamentului.

Din moment ce Comisia Europeană preia de la Agenția Europeană a Medicamentului această autorizare, ea este valabilă în toate cele 27 de țări membre ale UE, a arătat el.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.