PNL vrea să convoace azi o ședință de îndată a CL Brașov, pentru a aproba măsurile de susţinere a HoReCa

PNL vrea să convoace azi o şedinţă de îndată a Consiliului Local pentru a pune pe tapet măsurile de susţinere a HoReCa, prin reducerea unor taxe locale aplicate firmelor din acest domeniu.  O discuţie în acest sens a avut  loc şi la şedinţa ordinară de CL de vineri, însă  consilierii locali PSD şi PNL nu au reuşit să-l convingă pe preşedintele de şedinţă sau pe primar să pună pe ordinea de zi un astfel de proiect, în ciuda faptului că 2 decembrie este data limită până la care măsurile pot fi adoptate.  

„Împreună cu colegii mei consilieri din grupul PNL, am hotărât ca mâine (azi, n.n) să fie convocată o ședință de îndată a Consiliului Local Brașov pentru a pune pe ordinea de zi punctul referitor la ajutoarele pentru HoReCa , întrucât suntem presați de timp. Mai avem doar două zile să ne încadrăm în beneficiile Ordonanței de Urgență nr. 181 din 22 octombrie 2020, adoptată de Guvernul PNL, care este menită să vină în ajutorul segmentului HoRecC. Potrivit acestui act normativ, Consiliul Local poate acorda reducerea impozitului pe clădiri cu o cotă de până la 50%, vorbim de clădirile nerezidențiale. Se acordă celor care în această perioadă au obținut acele certificate galbene respectiv albastre, care se referă la starea de alertă sau urgență, perioadă în care aceștia au fost forțați să își întrerupă total sau parțial activitatea.

De asemenea, tot mâine vom cere și modificarea taxei de ocupare a locurilor publice, aici ne referim la terase, unde și acolo vom putea merge pe o reducere de pana la 50%. Brașovul este un oraș turistic și a fost afectat.
 
Sunt convins că și partenerii noștri din #USRBrașov vor sprijini această inițiativă! Este datoria noastră să fim alături de mediul de afaceri brașovean!”, a scris viceprimarul Sebastian Rusu pe Facebook. 
 
Consilierii locali brașoveni au discutat îndelung în ședința de plen de vineri despre posibilitatea acordării, în anul 2021, a unor facilități fiscale pentru operatorii din domeniul HoReCa. În timpul ședinței, consilierii locali PNL și PSD au solicitat ca anul viitor să se mențină reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru operatorii economici din acest domeniul, iar ei au avertizat că acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede, pentru că potrivit unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, autoritățile locale por lua o decizie în acest sens numai până în data de 2 decembrie.

Inițial, consilierul local PNL Braşov George Scripcaru a solicitat ca această hotărâre să fie redactată chiar în timpul ședinței, însă propunerea nu a fost acceptată. La rândul lui, consilierul local Lucian Pătrașcu a solicitat convocarea unei ședințe de îndată cel mai târziu în data de 1 Decembrie, însă nu a primit un răspuns ferm în acest sens. De altfel, la finalul ședinței, primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat că vor urma consultări cu liderii de grup din Consiliul Local Brașov, iar dacă va fi cazul, va fi convocată o ședință de îndată. 

Viceprimarul Brașovului: „Va trebui să fim responsabili”

În timpul discuțiilor de vineri pe această temă, viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu a anunțat că în urma reducerii impozitului pe clădiri pentru operatorii economici din domeniul turistic, impactul asupra bugetului în anul 2020 a fost de 5 milioane de lei.

„În continuare, va trebui să fim responsabili. Acum se caută soluții pentru a susține acest domeniu. Un proiect vizează închiderea teraselor, astfel încât operatorii să poată desfășura activitatea”, a declarat viceprimarul Brașovului.  

Lucian Pătrașcu: „Să nu vorbim la modul general”

Liderul PSD din Consiliul Local, Lucian Pătrașcu, i-a răspuns viceprimarului că  „ar trebui să vină cu propuneri concrete, nu să vorbim la modul general. Operatorii economici din acest domeniu plătesc 2.500 de lei taxa de funcționare”.

„Propunerea mea este să nu fie achitată în anul 2021. De asemenea, ei plătesc taxa de ocupare a domeniului public. Taxele au fost reduse de la 3 lei la 1,5 lei, dar propunerea mea este ca acestea să fie anulate. Se iau bani pentru aceste terase care stau acum în frig. De asemenea, hotelierii plătesc 1,5 euro pe zi pentru loc de parcare pe zi. Hotelurile sunt goale, dar taxa se plătește. Aceste trei taxe trebui analizate urgent. Există Ordonanța de Urgență nr 182 din 20 octombrie 2020, în care se arată că termenul limită în care se pot luat decizii privind reducerea impozitului pe clădiri pana in 2 dec. Decizia trebuie luată cât mai repede, poate printr-o ședință de urgență a Consiliului Local, care să fie convocată luni sau marți”, a spus Pătraşcu în şedinţa ordinară de CL. 

Lucian Pătrașcu a primit un răspuns din partea primarului: 

„Nu există nici o inițiativă în acest sens. Am discutat și cu directorul Direcției Fiscale Brașov. Impactul prin care reducerea este semnificativ. O astfel de decizie implică o analiză atentă. O decizie poate fi luată de Consiliul Local Brașov. Dacă aveți o astfel de inițiativă, vă rog să o lansați”.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.