Guvernul introduce certificatul COVID pentru angajații centrelor sociale. Cei nevaccinați trebuie să se testeze săptămânal pe banii lor

Furnizorii publici și privați de servicii sociale au obligația de a solicita personalului din centrele rezidențiale dovada vaccinării, rezultatul unui test negativ sau dovada trecerii prin boală în ultimele șase luni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care intră miercuri în primă lectură în Guvern.
 
Costurile testării se suportă de către angajat, iar în cazul în care vaccinarea nu a avut loc din motive medicale costul e suportat de către DSP.
 
Ce prevede proiectul de OUG care modifică legea 55/2020:
 
(1) Furnizorii de servicii sociale publici și privați solicită personalului din centrele rezidențiale prevăzute la art.19 care, în desfășurarea activității, are contact cu persoanele beneficiare, după caz:
  • dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz;
  • adeverința emisă de medicul de familie prin care nu se recomandă vaccinarea persoanei care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni;
  • rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test RT-PCR ori test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2
  • confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, prin care dovedește că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
 
(2) Furnizorii de servicii sociale publici și privați au obligația verificării documentelor prevăzute la alin. (1).
 
(3) Costurile aferente testării se suportă de angajat.
 
(4) Prin excepție de la prevederile alin.(3), pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcțiile de sănătate publică județene.
 
(5) Nerespectarea prevederilor alin.(1) conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.
 
(6) În aplicarea prevederilor alin.(5), furnizorul de servicii sociale poate dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporară, în condițiile legii, a atribuțiilor din fișa postului.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.