Efectul haosului de pe piața energiei. Factura de curent a Primăriei Săcele crește de trei ori. Autoritățile locale se gandesc să oprească mai repede iluminatul festiv

Creșterea prețurilor la energie electrică afectează serios bugetele localităților, după ce furnizorii au impus prețuri mai mari față de anii anteriori. Ba mai mult, primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, dă reclamă că furnizorii de electricitate și gaze naturale au avut un comportament abuziv, din moment ce nu au depus oferte la Bursa de Mărfuri, cum se făcea până acum, obligând astfel autoritățile locale să apeleze la negocierea directă pentru semnarea contractelor. 

Astfel, reprezentantul municipalității Săcelene declarat că anul trecut, în luna octombrie, având în vedere că expirau contractele cu furnizorii în 31 decembrie, Primăria a urmat procedurile legale pentru a achiziționa energie electrică și gaz metan de pe Bursa de Mărfuri. 

„Furnizorii de energie electrică și gaz metan nu și-au încărcat ofertele pe Bursa de Mărfuri nici măcar în ultimul ceas din luna decembrie. Deoarece pe Bursa de Mărfuri nu s-a depus nici o ofertă, pentru a încheia noile contracte pentru furnizarea de utilități, am fost nevoiți să apelăm la procedura de negociere pentru a nu ajunge la furnizorii de ultimă instanță care practică niște prețuri colosale”, a precizat Popa. 

Costuri mai mari cu 2,6 milioane de lei în anul 2022

El susține că față de anul 2021, în acest an Primăria Municipiului Săcele va trebui să plătească facturi de 3,4 ori mai mari pentru furnizarea energiei electrice și de 5,5 ori mai mari pentru furnizarea gazului metan.
 Astfel, dacă anii trecuți, Primăria Săcele plătea pentru gaz, în medie, 150.000 lei pe an, în 2022 factura este estimată la 750.000 lei. În ceea ce privește energia electrică, factura va crește de la aproximativ 1 milion de lei în anii anteriori la peste 3 milioane de lei în anul 2022. În total, în 2022 sunt estimate costuri facturi mari cu 2,6 milioane de lei față de anii anteriori. 
„Va trebui să vedem dacă putem face pentru a reduce costurile. La iluminatul public nu avem cum să renunțăm, dar, având în vedere că au trecut sărbătorile de iarnă, probabil că vom opri mai repede iluminatul festiv. Din păcate, chiar la început de an, autoritățile locale au fost lăsate în aer de către Ministerul Energiei. Problema energiei trebuie să fie o prioritate absolută a Ministerului Energiei în anul 2022”, a încheiat Popa. 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.