Primăria Braşov nu se dezminte! Încă 90.000 de lei prin atribuire directă pentru a afla dacă este oportună înfiinţarea unui Centru de excelenţă pentru sporturile de iarnă

Primăria Brașov „se întreabă”: este oportună înființarea unui centru de excelență în sporturile de iarnă? Răspunsul va fi dat de o firmă contractată prin atribuire directă, în ultima zi a anului 2021. Firma de consultanță din București va analiza oportunitatea ca ca în „Brașov să se realizeze un Centru de excelență și performanță cu funcționalități de cercetare-dezvoltare și transfer tehnologic pentru sporturile de iarnă indoor”

Ideea unui astfel de centru a fost discutată încă de acum aproape un an – mai exact în februarie 2021- cu preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu. Cu toate astea, primul pas, de altfel unul foarte mic şi la nivel teoretic, a fost făcut aba în ultimele zile ale aluni 2021.

În ultima zi din decembrie, Primăria Braşov a atribuit direct contractul de consultanţă pentru analiza oportunităţii creării unui asemenea centru la Braşov. O astfel de analiză, într-un oraş de munte care se şi laudă să este cel mai vizitat pentru practicarea sporturilor de iarnă, costă bugetul local 90.000 de lei. 

Pentru această sumă, firma cu care Primăria Braşov a semnat contractul,  Synesis Partners din București, va trebui să analizeze oportunitatea investiţiei, să identifice şi să acceseze finanţare nerambursabilă pentru acest proiect. Trebuie menţionat însă că o parte din aceste servicii intră şi în atribuţiile unor angajaţi din sistemul administraţiei publice locale sau a Agenţiei Metropolitane de Dezvoltarea Durabilă Braşov, astfel că ar fi util ca Primăria Braşov să explice de ce este nevoie de externalizare.

Despre ce este vorba în proiectul Centrului de excelență și performanță cu funcționalități de cercetare-dezvoltare și transfer tehnologic pentru sporturile de iarnă indoor?

În februarie 2021, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Primăria Brașov anunţau că vor încheia un parteneriat pentru dezvoltarea orașului, scopul fiind fiind atât organizarea unor mari evenimente de sport de iarnă, cât susținetea cercetării în domeniul sportiv. Primarul Allen Coliban spune că prin acest parteneriat Municipalitatea urmărește nu doar să transforme Brașovul în capitala sporturilor de iarnă, ci și și să îl transforme în centru de studiu și cercetare în performanța sportivă. 

Detalii AICI:

COSR vrea să dezvolte la Braşov un centru olimpic pentru sporturile de iarnă. Acesta va include şi un centru de recuperare medicală după efort

„Există în acest moment foarte mult interes în zona de cercetare și cercetare aplicată, inclusiv în domeniul sportului. Vedem că performanța la ora actuală nu este posibilă fără zona de aplicare a cercetării în sport. La Brașov, este locul ideal unde putem să construim un centru olimpic pentru sporturi de iarnă, centru olimpic care să aibă toate aceste dimensiuni: pregătirea, monitorizarea, evaluarea atleților, cât și testarea de noi echipamente în acest domeniu, folosirea tehnologiilor pentru managementul performanței, lucruri pe care le vedem în țările evoluate din punct de vedere sportiv și pe care ni le dorim și noi la Brașov. Este un centru de care va beneficia atât înalta performanță, cât și sportul de masă, pentru că toate aceste evoluții tehnologice transpuse în sport fac sportul mai atractiv pentru mai mulți oameni”, a declarat atunci primarul Allen Coliban.

Şi totuşi, entuaziasmul din luna februarie nu s-a regăsit în acţiuni de-a lungul anului, ci doar în acest contract de analiză a oportunităţii, semnat pe 31.12.2021, prin atribuire directă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.