Făgărășenii sunt puși să plătească retroactiv taxa de salubritate. Prefectura a cerut Consiliului Local Făgăraș să reanalizeze decizia

Consiliul Local Făgăraș a aprobat în 16 martie o hotărâre de Consiliu Local prin care au fost stabilită taxa de salubritate pentru anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Conform actului normativ, valoarea acestei taxe  a fost stabilită la 19 lei/lună/persoană. Decizia a fost contestată de liberali făgărășeni, care au solicitat un punct de vedere de la Prefectura Brașov, referitor la acest act normativ. 

Prefectura făcut acest control de legalitate, iar în 5 aprilie a transmis punctul de vedere către Filiala Făgăraș a PNL, dar și către Primăria și Consiliul Local Făgăraș. 

„Precizăm că prin emiterea unui act administrativ cu nesocotirea principiului neretroactivității se aduce atingere principiului securității raporturilor juridice, consacrat prin jurisprudența CEDO (…) În cazul în care deciziile de impunere transmise cetățenilor, având ca obiect aceste taxe speciale sunt aplicate cu 1 ianuarie și nu cu luna martie, se pot considera nelegale (…) În consecință, după verificarea condițiilor de formă tehnică legislativă, competență și prevederi legale incidente, s-au constatat aspecte de încălcare a legislației specifice, actul administrativ fiind adoptat cu nerespectarea prevederilor legale, motiv pentru care am propus reanalizarea hotărârii de Consiliu Local”, se arată în adresa Prefecturii Brașov. 

Reclamația PNL Făgăraș: „Primăria Făgăraș a continuat să încaseze taxa specială”

Liberalii din Făgăraș spun că Primăria a ignorat această adresă și a transmis și după data de 5 aprilie decizii de impunere prin care li se solicită cetățenilor să plătească taxa majorată. 

„Avem dovezi că și după momentul înștiințării de către prefect, Primăria Făgăraș a continuat să încaseze taxa specială de salubritate, ceea ce intră în sfera penalului. Au trecut aproape 10 zile de când Instituția Prefectului a constatat taxa de salubritate ca fiind nelegală, și totuși primarul nu a oprit încasarea acesteia”, a reclamat președintele PNL Făgăraș, Persida Țimboiu. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.