Prezentare oficială pentru noul Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov: Proiectat fără multe discuții, spun specialiștii/ Un viitor consilier local USR nu a înțeles logica dezbaterii: „Acești specialiști sunt aici din partea PNL și PSD”

Consilierii locali brașoveni vor dezbate în ședința de plen din 20 septembrie Studiul de Fezabilitate pentru noul Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov. În prealabil, proiectul a fost prezentat într-un eveniment public la Cinema Astra din Livada Poștei.  

Pentru această investiție a fost aprobat un studiu de prefezabilitate în luna septembrie a anului trecut, iar la momentul respectiv, proiectul era estimat la 79 milioane euro. Acum, potrivit Studiului de Fezabilitate, investiția se ridică la  151.155.955 euro, cu tot cu TVA. 

Spitalul se va construi lângă viitorul spital regional (Zona CATTIA – Bartolomeu), pe un teren cu o suprafață totală de 76.781 mp. Spitalul va fi compus din patru corpuri, construite pe laturile unul ax central de circulație. Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât anumite saloane să poată acomoda câte 2 paturi în cazuri excepționale, în situații de necesitate.  

„Spitalul va avea un număr total de 275 paturi, putând fi suplimentate până la 317 în cazuri de necesitate. Dintre acestea, 20 de paturi sunt prevăzute în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă. Capacitățile noului Spital de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse și un Centru de recuperare, medicină fizică și balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, și un compartiment pentru primiri urgențe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți, etc)”, se arată în documentația aferentă investiției. 

De asemenea, vor fi amenajate 276 locuri (79 locuri de parcare la nivelul parcajului subteran si 197 locuri de parcare la sol). 

Aproximativ 20 de participanți prezentarea publică 

La dezbaterea de la Cinema Astra au participat în jur de 20 de persoane, plus alte 18 în sistem online. În timpul evenimentului, primarul Brașovului a declarat că pentru acest proiect va fi depusă o cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„În 20 septembrie va fi aprobat Studiul de Fezabilitate. Apoi, imediat ce se va lansa apelul de proiecte vom putea depune cererea de finanțare. Termenul de finalizare este de 36 de luni, astfel că ne putem încadra în condițiile impuse prin PNRR”,  a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban. 

Specialiștii, ignorați de proiectanți? 

La dezbatere a participat deputatul dr. Cristina Vecerdi (PNL), managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, dr. Dan Moraru, dar și inițiatorul proiectului spitalului regional, dr. Dan Grigorescu. De altfel, cei trei au reclamat că pregătirea acestui proiect.  

„Trebuie să ne grăbim pentru realizarea acestui spital. Existența compartimentului de primiri urgențe nu se poate suprapune cu camerele de gardă. Din punct de vedere legislativ, ar însemna o dublă finanțare. Va trebui să optăm pentru una dintre cele două variante. De asemenea, mi-ar fi plăcut să văr o raportare la informații statistice. Pentru dimensionare uni spital avem nevoie de niște cifre. Totodată, nu am văzut spații de joacă pentru copii”, a declarat dr. Cristina Vecerdi.  

În fața unor astfel de observații, proiectantul, arhitectul Redin Abduraman, a spus că structura spitalului va fi una flexibilă, putând fi adaptată nevoilor și cerințelor de moment. 

La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase, dr. Dan Moraru, a prezentat niște aspecte ce nu au fost luate în calcul prin noul proiect.

„În proiect sunt prevăzute 275 de paturi. Noi, în structura organizatorică avem 279 de paturi. În ceea ce privește spitalizarea de zi, care, în mod clar, crește eficiența actului medical, în proiect sunt prevăzute 20 de locuri, în timp ce noi avem aprobate acum 22 de paturi. Noi am înființat unitatea de transfuzie sangvină. Nu se regăsește în acest proiect. Avem un Compartiment de Terapie Intensivă cu 5 paturi, iar când ne vom muta în Pavilionul Mârzescu vom avea 15 paturi. În proiect sunt prevăzute 11 paturi (… ) Nu înțeleg de ce în proiect sunt două compartimente de recuperări respiratorii, cu câte 30 de paturi. Nu-și are rolul. Avem 18 paturi în acest moment. Merge foarte bine. De asemenea, nou avem 53 de paturi pentru tratarea pacienților cu tuberculoză. Am identificat în proiect 30. Nu se menționează nimic de tratarea copiilor cu tuberculoză. Avem acum 15 paturi pentru tratarea copiilor cu tuberculoză, deservind și județele Harghita și Covasna”, a enumerat dr. Dan Moraru, care a amintit și alte funcțiuni pe care nu le-a regăsit în proiect.

Pe de altă parte, primarul Brașovului, a declarat că „mizez pe dumneavoastră să convingem Ministerul Sănătății să nu reducem numărul de paturi. Cred că este important să facem front comun și să ne apărăm paturile și să le transferăm în noua structură”.
De asemenea, el a spus că Pavilionul de Infecțioase va fi amenajat într-o fostă baie comunală. „Noul spital este proiectat ca unul flexibil. Dacă am știut să facem amenajări într-o baie comunală, cu siguranță că o vom putea face și într-o clădire care a fost gândită a fi spital. Acum suntem în etapa Studiului de Fezabilitate. Urmează proiectarea, iar atunci cred că vor fi mult mai detaliate multe aspecte”, a continuat Coliban.

Nu în ultimul rând, dr. Grigorescu a ridicat problema conexiunii cu viitorul spital regional, propunând, printre altele, realizarea unei pasarele care să facă legătura între cele două unități. De asemenea, el menționată că lipsesc datele de dezvoltare strategică a sistemului medical brașovean:

În momentul de față, această structură este mutarea unei entități vechi într-o casă nouă. Nu este corelat cu structura viitorului sistem medical din Brașov (…) Faptul că avem o consultare publică este excelent. Faptul că avem astfel de discuții pe repede înainte, fără ca, în prealabil să existe o comunicare cu specialiștii nu mai este bine. Sunt lucruri care pot fi spuse și între patru sau șase ochi, nu neapărat în public. Se pot face corecturi, iar când se iese în public se pot evita discuțiile în contradictoriu. Ar trebui sa împreună cu Direcția de Sănătate Publică, Direcția de Sănătate și Asistență Medicală și cu alte structuri, să se definească un cadru strategic de dezvoltare a sistemului sanitar brașovean”, a declarat Grigorescu. 

Mesaj dur al primarului la adresa specialiștilor din domeniul medical 

Referitor la strategii, primarul a amintit că și proiectanții spitalului regional reclamau lipsa unei strategii regionale:

„Ne întrebăm din 2015 câte paturi ar trebui să avem într-un spital, iar alții au construit spitale în doi ani. Discuții poate că au fost ci cei din actul medical, dar nu a fost produsă o strategie. Nu sunt expert în domeniul medical, dar am încercat să aduc cei mai buni specialiști și pentru dezvoltarea spitalului regional, iar, în paralel, să avem și spitalul de boli infecțioase și pneumoftiziologie (…) Există riscul ca, în vreme ce Sibiul sau Oradea, Clujul sau Craiova se mișcă, noi, la astfel de discuții, să ne dăm ochii peste cap și să spunem că nu e ideal și că mai avem de discutat încă niște runde (…) Dacă domnul ministru ar fi prezent la discuția aceasta, credeți că la finalul acestei întâlniri ar avea impresia că ne dorim acest spital? Sau impresia va fi că la Brașov se mai gândesc câte paturi vor fi și unde să le împartă. Dacă nu știm să spunem că vrem o astfel de infrastructură și că nu e vorba de orgolii sau de proprietatea asupra unor secții sau de apartenență politică, ne vom ridica la nivelul Clujului sau Sibiului. Cred că în unele situații, discuțiile trebuie purtate pe repede înainte și fără o strategie naționale. Cred că acum avem un proiect bun. Eu mă voi lupta să ducem la bun sfârșit acest proiect, indiferent dacă se va face sau nu cu bani de la PNRR”, a spus Coliban. 

Discursul politic al unui viitor consilier local: „Cred că acești specialiști, care sunt aici din partea PSD și din partea PNL ar trebui să sprijine acest proiect”

În ultima parte a dezbaterilor a intervenit și un viitor consilier local brașovean, Vasile-Sebastian Ichim (USR), cel care va prelua mandatul rămas vacant în urma demisiei lui Alexandru Roșu.  Acesta a criticat specialiștii care au  luat cuvântul, spunând că ei sunt „aici din partea PSD și PNL” (dr. Cristina Vecerdi, fost coordonator al UPU-SMURD Brașov este, în prezent, deputat PNL, iar dr. Grigorescu a fost în trecut, membru PSD – n.n). 

„Mi-a plăcut acest eveniment. Văd specialiști care susțin acest proiect sau îl critică, mai degrabă. Noi, ca și comunitate trebuie să vedem că interesul nostru este de a finaliza proiectul. Cred că acești specialiști, care sunt aici din partea PSD și din partea PNL ar trebui să sprijine acest proiect, să îl sprijine și să treacă peste acele semnale din partid și să susțină proiectele comunității”, a spus Ichim.

A reacționat dr. Griorescu: „Mă asimilați unui partid politic. În primul rând vă spun că, sunteți aici- nu pentru a vă place sau nu acest eveniment. Sunteți aici pentru înțelege acest proiect, pentru a vedea care sunt plusurile și minusurile, care sunt propunerile… Ați spus că sănătatea este transpartinică sau subpartinică sau suprapartinică (i s-a adresat primarului, n.r.), dar, în momentul în care se prezintă ca fiind consilier local, o funcție eminamente politică, vine să facă politică într-un asemenea moment, punându-i pe toți în această paradigmă, mi se pare jenant și absurd”. 

Primarul a încercat să calmeze spiritele, spunând că își dorește un acord transpartinic. 

Pentru acest proiect, urmează dezbaterea în Consiliul Local, care se reunește săptămâna viitoare în ședință de plen. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.