Primarii din județul Brașov sunt așteptați să se pronunțe dacă vor sau nu ca Fin-Eco să preia deșeurile din Maramureș. Care este poziția ADI ISO Mediu Brașov

După ce Primăria Brașov și-a dat „acordul de principiu” pentru ca la Depozitul Ecologic Zonal de Deșeuri de la Săcele să fie aduse deșeuri din județul Maramureș, conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Brașov (din care fac parte primăriile din județul nostru) a anunțat că „de principiu, avizul nostru referitor la solicitarea Consiliului Județean Maramureș este unul negativ”. 

„Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu Brașov va supune analizei și dezbaterii Adunării Generale, solicitarea Consiliului Județean Maramureș privind depunerea la Depozitul Ecologic de Deșeuri, deținut de operatorul privat SC Fin-Eco SA a unei cantități de 5.000 de tone de deșeuri lunar. De asemenea, vom solicita un punct de vedere avizat din partea Agenției pentru Protecția Mediului Brașov referitor la această chestiune”, a anunțat președintele asociației, Liviu Butnariu.  

Acesta a menționat că Fin-Eco este operator privat și are libertatea de a decide unilateral preluarea deșeurilor și din alte localități decât cele membre ale ADI ISO Mediu Brașov. Din câte avem cunoștință, însă, la data emiterii autorizației integrate de mediu, „nu i-a fost arondat județul Maramureș. 

„Prin mandatul primit de la unitățile administrativ-teritoriale membre, ADI ISO Mediu Brașov stabilește politica tarifară și, de asemenea, criteriile de mediu pentru acceptarea deșeurilor. Toate deciziile sunt luate la nivelul ADI ISO Mediu având ca scop gestionarea eficientă și durabilă a deșeurilor, dar și respectarea reglementărilor europene în domeniu.  Amintim și faptul că în luna martie a acestui an a fost realizată o creștere a tarifului de depunere a deșeurilor la Depozitul Ecologic de Deșeuri, de la 83,58 lei pe tonă, fără TVA, la 140,97 lei pe tonă (exclusiv TVA), aprobată de Adunarea Generală a ADI ISO Mediu Brașov. Acest tarif a fost stabilit tocmai pentru a amortiza toate investițiile aferente amenajării Celulei nr. 4. Orice cantități suplimentare vor genera noi costuri, care vor influența tarifele din județul Brașov”, se mai arată în comunicatul transmis de președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Brașov. 

Reamintim că CJ Maramureș a solicitat autorităților brașovene să permită depozitarea deșeurilor la Brașov, în contextul în care Maramureș este unul dintre puținele județe din România care nu are o platformă proprie. 

Deșeurile din Maramureș, pe punctul de a fi depuse la depozitul din Brașov. Primăria și-a dat acordul de principiu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.