Fost senator PSD și ministru al Energiei, cercetat din nou de DNA. Nicolae Bădălău i-a promis unui primar 7% din valoarea unui contract

Vicepreședintele Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României, fostul senator PSD și ministru al Energiei, Niculae Bădălău, a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA) duminică, 27 noiembrie, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru dare de mită și trafic de influență. 

În același dosar este cercetat și reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită. Ambii cei doi inculpați urmează să fie prezentați în 28 noiembrie Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 Conform procurorilor DNA, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună” să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă a acestuia „lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii”. Pentru acest „serviciu”, Bădălău i-ar fi promis primarului  un procent de 7% din valoarea contractului plus „un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obţină pentru aceeaşi firmă”. În total, fostul parlamentar PSD i-a promis primarului suma totală de 170.000 de euro.

Ce au descoperit procurorii: 

„În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind ”Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă. În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. 

Cercetat și în anul 2013, într-un dosar de evaziune fiscală 

În anul 2013, când era senator PSD, Niculae Bădălău a a fost cercetat pentru trafic de influență, într-un dosar de evaziune fiscală de 50 de milioane de euro. Atunci, el a fost suspectat că ar fi  „apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenției Naționale pentru Administrare Fiscala (ANAF), cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA)”. Dosarul a fost clasat în cele din urmă de procurori.

Niculae Bădălău a fost senator PSD de Giurgiu și președinte PSD Giurgiu, iar între 2018 și 2019 a fost ministru al Economiei, iar în 2019 a fost propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.