Invitație pentru pasionații de escaladă: Ziua Națională Salvamont România, sărbătorită pe 1 august, la Zărnești

Pe 1 august iubitorii muntelui de toate vârstele sunt așteptați în zona Prăpăstiile Zărneștilor – la Baza Salvamont Zărnești, pentru a participa la un eveniment de tip  „Ziua Porților Deschise”, cu ocazia Zilei Naționale Salvamont România.

În cadrul acestui eveniment, între orele 11.00 și 14.00, oamenii pot descoperi o parte din ceea ce însemnă să faci parte din echipa salvamont.

„Veți putea descoperi detalii despre activitatea pe care o au aceștia și veți avea ocazia de experimenta împreună escalada sportivă. Sunteți rugați să vă echipați cu espadrile de cățărat, în rest, echipamentul vă va fi pus la dispoziție de echipa salvamont, pentru a putea trăi o experiență interactivă și complexă”, au promis reprezentanții Salvamont Zărnești.

Salvamontiștii sunt pregătiți oricând să ofere ajutor drumeților mai mult sau mai puțin experimentați

Salvamont România se mândrește cu o echipă de specialiști bine pregătiți și gata să acționeze în locuri periculoase și să facă față unor situații critice.

România se poate mândri că este printre țările care au abordat sistemul de salvatori cu activitate complexă, salvamontiștii fiind pregătiți și atestați profesional să salveze în munte, în orice situație și în orice perioadă a anului. Mai mult de atât, multe echipe Salvamont și-au pregătit personalul pentru a salva din peșteri, din instalațiile de transport pe cablu, din lacurile alpine sau peșterile scufundate, să formeze și să lucreze cu câini de avalanșă, să fie operatori de drone, totul pentru a asigura servicii de salvare de cel mai înalt nivel profesional”, au explicat reprezentanții Salvamont Zărnești.

Pe lângă intervențiile propriu-zise, salvatorii fac și acțiuni de patrulare pe trasee populare. Astfel, membrii ai Salvamont Județul Brașov se află zilnic în misiuni de patrulare, pentru a oferi cât mai multă siguranță drumeților de pe traseele turistice de pe raza județului Brașov. De multe ori, ei pot fi văzuți pe traseul care duce la Cabana Sâmbăta, dar și pe alte poteci din munții Brașovului.

„-1” în bilanțul turiștilor accidentați

Pentru a marca într-un mod inedit Ziua Națională Salvamont România, începând cu  data de 1 august este demarat proiectul „-1”, prin care salvatorii montani își propun să reducă numărul accidentelor montane. Ideea acestui proiect a venit după ce în ultimii 25 de ani, numărul accidentelor pe munte crește de la an la an. Luna august este cea mai grea pentru salvamontiști din punct de vedere al numărului de accidente, „cu cel mai ridicat grad de dificultate și, din păcate, cu cele mai grave afecțiuni medicale”.

Fiți alături de SALVAMONT România în campania ”-1” și haideți să câștigăm împreună măcar un zâmbet pe fața unui turist, a familiei și prietenilor lui, este apelul la solidaritate din partea Salvamont România-Dispeceratul Național Salvamont.

August 2022, în statistica Salvamont România:

  • 747 persoane accidentate si salvate de pe munte de către Salvamont;
  • 567 acțiuni de salvare ale celor 42 de structuri Salvamont;
  • 226 de persoane predate de Salvamont ambulanțelor SAJ, SMURD și elicopterelor SMURD IGAV;
  • 12 persoane decedate pe munte predate de salvamontiști serviciului IML.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.