Nici o schimbare în Piața Sfatului. „Dormitorul” persoanelor fără adăpost este la fel de populat

Deşi nu a trecut nici o săptămână de când o persoană fără adăpost a fost găsită fără suflare în Piața Sfatului din Brașov (detalii AICI), unde a stat mai multe ore fără ca nimeni să intervină, situaţia nu s-a schimbat cu nimic. Nu ne-am fi aşteptat ca problema persoanelor fără adăpost care dorm în centrul oraşului şi nu numai, să se schimbe de la o zi la alta, însă ne-am fi dorit, la fel ca toţi ceilalţi braşoveni, mai multă reacţie şi proactivitate din partea autorităţilor.

Dar acest lucru nu se întâmplă!

Lucrurile sunt exact la fel ca întotdeauna

Ieri, la deschiderea weekend-ului, am făcut o plimbare prin „punctul zero” al Braşovului, acolo unde şi Poliţia Locală are o gheretă (punct fix), tocmai pentru patrulări permanente şi intense.

Am vrut să vedem cum stau lucrurile „la firul ierbii”, într-unul dintre cele mai aglomerate locuri din Braşov – unul cu care ne mândrim de fiecare dată când putem şi pe care îl punem în prin-plan când avem de a face cu evenimente „fastuase”, precum Forumul Oraşelor Verzi, de exemplu.

Faţă de ceea ce ştiam până acum, vizavi de prezenţa oamenilor fără adăpost în plină stradă, lucrurile sunt exact la fel, chiar dacă în urmă cu două zile, Poliţia naţională „raporta” cum alături de Poliţia Naţională şi alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au făcut peste 200 de controale în zonele „sensibile” ale oraşului.

În urma evenimentelor nefericite din ultima perioadă, era de așteptat ca autoritățile să fie mai vigilente, astfel încât zona să nu mai fie un „dormitor” pentru oamenii străzii. Dar, după trei zile de la decesul persoanei fără adăpost – eveniment care a ajuns la urechile tuturor celor cu răspundere în aparatul administrativ local (fie că vorbim de aleşi sau de funcţionari publici), nu s-a schimbat nimic!

Locul unde pe 25 iulie zăcea trupul neînsufleţit al unui om al străzii era ocupat acum de altă persoană fără adăpost

Astfel, în locul în care au apărut imaginile din 25 iulie, cu trupul neînsuflețit, păzit de Poliție, vineri seara dormea o altă persoană. În plus, la câțiva metri mai încolo, mai era un „turist”, care se adăpostea de soare.

Zona nu este una „ascunsă”, ci este latura acoperită a fostului Restaurant Cerbul Carpatin (strada Apollonia Hirscher), pe unde trec sute de turiști şi localnici și, teoretic, ar trebui să fie monitorizată și de Poliția Locală Brașov sau de patrule ale Poliţiei Naţionale.

Deocamdată însă, reacţiile acestor structuri lasă de dorit…

Foto: Braşov Metropolitan

Reamintim că în 25 iulie, o persoană fără adăpost a stat ore bune fără viață în Piața Sfatului din Brașov până ca prezența acestuia să fie anunțată prin numărul unic de urgență 112.

La câteva zile distranţă,după ce şi Braşov Metropolitan a scris despre zona Rapid, unde persoane dubioase „fac legea”, fără ca nimeni să intervină pentru a asigura 100% siguranţa trecătorilor, Poliţia naţională a transmis un comunicat de presă în care vorbea despre acţiuni susţinute timp de 24 de ore, în zonele „sensibile din oraş”, printre care  zona Gării Braşov, pe str. Mihail Kogălniceanu şi bd. Victoriei.

Cu toate acestea, zonele din oraş intens circulate de turişti şi de localnici rămân în continuare „dormitoare” pentru oamenii străzii… Asta în ciuda faptului că Direcţia de Asistenţă Socială Braşov are şi o structură (un adăpost), în care aceste persoane pot fi duse pentru perioade mai lungi sau mai scurte, în anumite condiţii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.