Ziua mondială a inimii, marcată azi şi în România

În fiecare an, la 29 septembrie, se marchează Ziua mondială a inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Federation, care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Sărbătorită prima dată în anul 2000

Ziua mondială a inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, pentru a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume bolile cardiovasculare. În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai – Ziua naţională a inimii.

Tema din 2023: Use Heart Kniw Heart

În 2023, tema acestei zile este „USE HEART KNOW HEART”, conform site-ului https://world-heart-federation.org/. Astfel se aminteşte fiecărei persoane să aibă grijă de inima sa, atrăgând atenţia că pentru a reuşi acest lucru, e nevoie de cunoştinţe legate de inimă şi funcţionarea ei. „Scopul campaniei este de a opri cel mai mare ucigaş din lume – boala cardiovasculară”, mai notează site-ul amintit.

Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie marchează Ziua Inimii

În România, evenimentul este organizat de către Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, deoarece, începând cu anul 2005, aceasta din urmă este membră cu drepturi depline a World Heart Federation.

Organizaţii de sănătate, societăţi specializate în cardiologie, fundaţii, instituţii guvernamentale şi de sănătate organizează, cu această ocazie, diferite manifestări, cum ar fi împărţirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferinţe, pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global. Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, precum şi modul în care pot fi prevenite aceste afecţiuni.

În locurile publice sunt amplasate corturi în care populaţia îşi poate măsura tensiunea arterială sau nivelul colesterolului.

Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în Europa

La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară, an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, conform site-ului https://www.romanianheart.ro/.

Boala cardiovasculară este situată pe locul întâi în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, publicată pe site-ul European Heart Network – https://ehnheart.org/. Această boală este responsabilă de aproximativ jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.