Guvernul României, acuzat că lasă autorități locale în „vid administrativ”, pentru că nu organizează alegeri parțiale. În județul Brașov sunt două comune fără primar

Chiar dacă, potrivit legislației, în 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau președinte de Consiliul Județean ar trebui să se organizeze alegeri parțiale, acest lucru nu se întâmplă. Potrivit TVR, la începutul anului, la nivel național erau 55 de comune și orașe care au rămas fără primari, iar alegerile anticipate nu au avur loc. Zilele trecute, pe această listă s-a adăugat și comuna brașoveană Comăna, unde primarul Viorel Grusea și-a pierdut mandatul ca urmare a unei condamnări penale. Atribuțiile lui vor fi îndeplinite de viceprimar, până la alegerile parțiale sau a scrutinului „la termen” din toamna anului viitor.


Problema alegerilor parțiale anticipate a fost ridicată în Parlamentul României de senatorul USR de Brașov, Irineu Darău, unul inițiator al unui proiect de lege care, spune el, ar clarifica situația.

„Sunt primării și consilii județene în țară fără conducători aleși de mai bine de 1-2 ani, iar Guvernul nu face nimic deși are obligații legale și morale în acest sens. Propunerea mea legislativă, pe care am susținut-o astăzi în plenul Senatului, propune organizarea obligatorie a alegerilor parțiale într-un termen rezonabil, acolo unde funcțiile sunt vacante. Practic, garantăm dreptul unui cetățean, partid politic sau alianțe să se adreseze instanței de contencios administrativ în cazul în care Guvernul nu respectă legea. Nu înțeleg cum, în comisie și azi în plen, majoritatea PSD-PNL a putut respinge inițiativa si au refuzat normalitatea garantării dreptului de a alege și de a fi ales”, a declarat Darău.

În actuala legislatură (2020 – 2024) și-au pierdut mandatele primarii din Comăna și Crizbav, iar primarul din Șercaia, Cristinel Paltin ar putea avea aceeași soartă, dacă instanța emite o decizie definitivă în dosarul „Mită de partid” (în primă instanță, el a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare).

În mandatul trecut (2016 – 2020), două localități, Augustin și Predeal, au stat trei ani fără primari, dar și fără consiliile locale. Tot în perioada 2016 – 2020 au rămas fără primari comunele Bran , Părău.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.