Pentru ce puteti fi amendati de RAT? Sancţiuni în plus pe transportul în comun

Consiliul Local a adoptat recent un nou Regulament privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor  la transportul public local de persoane în Municipiul Braşov. Regulamentul susţin iniţiatorii, se doreşte a fi un cadru normativ, legislativ şi administrativ, care să prevadă în mod unitar normele de transport public local de călători în Municipiul Braşov. 

Ce contravenţii şi amenzi sunt prevăzute? 

  •  Călătoria fără titlu valabil (bilet sau abonament, bilet nevalidat sau validat necorespunzător, abonament de călătorie nevalabil pentru perioada de timp şi linia respectivă); folosirea abonamentelor de călătorie de către alte persoane decât titularii acestora, precum şi folosirea biletelor de călătorie cu reducere sau acordate gratuit, de către alte persoane decât cele îndreptăţite să beneficieze de ele. În aceste situaţii, amenda este cuprinsă între 100 şi 500 de lei. 
  • Introducerea şi transportul de către călători în mijlocul de transport public local a bagajelor voluminoase (biciclete, saci, lăzi etc.), a unor substanţe inflamabile, explozive, radioactive, toxice ori a altor substanţe periculoase, precum şi a obiectelor voluminoase casante, care creează pericol de accidentare a călătorilor; transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii.  Cei care nu respectă aceste reguli pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei. 

 

  • Introducerea şi transportul de către călători în mijlocul de transport public local a păsărilor sau animalelor vii, altele decât câinii. Pentru încălcarea acestei interdicţii, amenda este cuprinsă între 100 şi 500 de lei. 

 

  • Aplicarea de afişe sau inscripţionarea în scopuri publicitare sau de reclamă în interiorul sau exteriorul mijloacelor de transport public local de călători, cu excepţia celor aprobate de conducerea R.A.T.Braşov; deteriorarea, murdărirea ori inscripţionarea cu vopsea, carioca, grafitti etc., a mijlocului de transport. Pentru aceste contravenţii, amenzile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei.

 

  • Fumatul în mijlocul de transport public local de călători; urcarea în stare de ebrietate sau consumul de băuturi alcoolice în mijlocul de transport public local de călători; aruncarea sau abandonarea de reziduri rezultate din consumul de seminţe sau alte alimente în mijlocul de transport public local de călători, urcarea în mijlocul de transport public local de călători în îmbrăcăminte murdară sau urât mirositoare, proferarea de injurii, insulte, expresii şi gesturi obscene la adresa călătorilor sau a personalului de bord. În aceste situaţii, amenzile sunt suprinse între 100 şi 500 de lei

 

  • Insultare sau molestare organelor de control, precum şi luarea apărării călătorilor contravenienţi. Cine nu respectă aceste prevederi, riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. 

 

  • Transportul cu mijloacele de transport public a câinilor periculoşi, conform caracteristicilor lor morfologice, a asimilaţilor acestora conform reglementării legale a deţinerii lor şi a metişilor lor, chiar dacă poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham, de către proprietarii lor ori de către deţinătorii lor temporari. Pentru cei care nu respectă aceste interdicţii, amenzile sunt cuprinse între 1.500 lei la 2.500 lei. 

 

  • Transportul cu mijloacele de transport public, a altor rase de câini, precum şi a celor agresivi sau cu potenţial agresiv, fără botniţe, fără a fi ţinuţi în lesă sau de către persoane care nu îndeplinesc condiţiile legale speciale. Amenzile, pentru călătorii ce nu respectă această regulă sunt cuprinse  între 300 lei la 500 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.