Președintele Curții Constituționale, fotografiat într-o benzinărie din Brașov, alături de fostul deputat Ioan Adam, inculpat în Dosarul retrocedărilor ilegale

Șeful Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu a fost surprins în compania fostului deputat de Brașov, Ioan Adam, inculpat în marele dosar de corupție al retrocedărilor ilegale a 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău. În același Dosar al Retrocedărilor este inculpat și Viorel Hrebenciuc.

Romania Libera publică fotografiile cu întâlnirea dintre cei Valer Dorneanu și Ioan Adam, într-o benzinărie de lângă gara Braşov. Dorneanu şi Adam au discutat minute în şir, Adam „i-a explicat ceva, îi arăta pe telefon şi se ruga de Dorneanu”. Preşedintele CCR ar fi dat din cap în semn că înţelege ce i se cere, scrie sursa citată. Când cei doi au observat ca sunt fotografiaţi, ar fi plecat pe rând din benzinarie, primul Ioan Adam, iar al doilea Valer Dorneanu.

Adam a negat, Dorneanu a confirmat întâlnirea din benzinărie

Când au fost confruntați de presă, Ioan Adam a negat ferm că s-ar fi întâlnit cu președintele CCR.  „Nu am avut o întâlnire cu nimeni oficială. Asta e tare. În ce lume am ajuns să trăim. Eu înţeleg orice pe lumea asta, dar… Asta e cea mai tare. Nu ştiu cine a fotografiat, că nu avea ce. Dacă eu mă întâlnesc cu un om şi îl salut… că doar mă cunosc de o viaţă cu el. Dar întâmplarea face să nu fi avut o relaţie cu Valer Dorneanu. El a fost în partid mai demult, apoi s-a retras si abia apoi am intrat eu în partid. El nu mai era în PSD, când am intrat eu în Parlament”, a spus Ioan Adam.

În schimb, președintele Curții Constituționale  a confirmat întâlnirea. „A fost un eveniment întâmplător. Treceam prin Brașov și m-am întâlnit cu Ioan Adam, întâmplător. M-a văzut că stăteam de vorbă cu un prieten, a venit, m-a salutat, a spus că și-a rezolvat problemele penale și a plecat. Mă mir că nu recunoaște. Am fost colegi, suntem civilizați. Eu am plecat, mă grăbeam spre Harghita.”, a spus Valer Dorneanu la B1 TV.

Pe de altă parte, potrivit Cv-ul său oficial, Ioan Adam a fost, în perioada 2008 – 2012, vicepreședintele Comisiei de etică a PSD. Iar Valer Dorneanu a fost, până în 2008, vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar din aprilie 2009 până în octombrie 2010, secretar general adjunct la Deputați, din partea PSD. Actualul președinte al CCR a plecat din acest partid în 2010, când a devenit adjunct al Avocatului Poporului, scrie România Liberă.

Ioan Adam, abuz în serviciu, constituire de grup infracțional și cumpărarea de influență

Deputatul Ioan Adam a fost arestat preventiv în noiembrie 2014, printr-o decizie luată de instanţa supremă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din Bacău. Atunci el și-a pierdut mandatul de deputat, iar contractul său de muncă la Universitatea Transilvania, unde era profesor la Facultatea de Drept, a fost suspendat.

Ioan Adam a fost acuzat de DNA pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. În Dosarul Retrocedărilor ilegale au mai fost arestaţi preventiv, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, şi Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare pădure care ar fi fost retrocedate ilegal.
Procurorii DNA susţin că în aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

CCR, criticată penru relaxarea legislației în penale

Curtea Constituțională a României, condusă de Valer Dorneanu, a fost criticată de mai multe ori în ultima perioadă pentru deciziile prin care a fost relaxată legislația penală. Astfel, CCR a cerut luna trecută Parlamentului să introducă un prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, deși aceasta a fost una dintre principalele contestații ale protestelor masive din februarie și, deși, numeroși juriști s-au pronunțat împotriva unei astfel de măsuri, scrie RL.

Mai mult, CCR a decis că opiniile separate ale judecătorilor Curții Constituționale a României nu vor mai fi publicate dacă acestea se transformă în critici la adresa instituției ori dacă au caracter „sentenţios, ostentativ sau provocator“. Valer Dorneanu a introdus practic o cenzură în cadrul CCR. Decizia a apărut pentru a justifica îndepărtarea opiniei separate a judecătoarei Livia Stanciu în cazul impunerii unui prag pentru abuzul în serviciu.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.