Premieră medicală la un spital din Brașov: Cancer tratat cu robotul Da Vinci

Prima operaţie de extirpare a unei tumori de col uterin, făcută cu un robot Da Vinci, a fost realizată cu succes la Brașov, în SPitalul Sf. Constantin. Operația, care a avut loc vineri, a fost urmată, rapid, de o intervenţie similară. Ambele operaţii au fost făcute de chirurgi români, asistaţi de un medic francez, specializat în chirurgie robotică, anunță digi24.ro.

Pacientele operate au 41, respectiv 76 de ani. Ambele fuseseră diagnosticate cu boli malingne ale uterului. Ele au plătit costul intervenţiilor – aproximativ 7.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate decontează cel mult 1.500 de lei, în astfel de cazuri. Zece operaţii similare sunt programate, la unitatea medicală, în următoarea lună.

„Abordarea pe cale robotică este optimă pentru acest tip de pacient care are câteva serioase comorbidităţi dincolo de boala pentru care facem operaţia, care este o afecţiune malignă“,  spus dr. Ciprian Pușcașiu, chirurg.

Dr. Mihai Căpâlnă, chirurg: E o operaţie care nu impune o incizie abdominală. În schimb vederea tridimensională a robotului conferită de sistemul optic al robotului, precum şi manevrabilitatea crescută a braţelor robotului ne conferă un plus de precizie în ceea ce priveşte actul chirurgical.

Intervenţiile au fost făcute de o echipă de medici din Braşov şi Târgu Mureş şi supervizate de chirurgul francez  Fabrice Narducci, chirurg Centrul Oscar Lambret Lille:

 Dr. Fabrice Narducci: Intervenţile minim invazive sunt viitorul operaţiilor. În viitor, putem avea ocazia ca pacientul să vină în aceaşi zi, dimineaţa, să i se facă operaţia şi să fie externat după-amiază.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.