Mulți schiori, multe accidente în Poiana Brașov

Foto: Serviciul Public Local Salvamont Brașov

Salvamontiștii care trebuie să se ocupe de schiorii din Poiana Brașov și de turiștii care merg pe traseele montane din Masivul Postăvarul ai avut mult de lucru de la deschiderea pârtiilor din stațiune.  Astfel, în 31 decembrie, Salvamont Brașov a anunțat pe pagina de Facebook că „a fost depășită cifra de 100 de accidente într-un interval de puțin peste o lună (30.11- 31.12.2017) și în condițiile în care sezonul a fost întrerupt o perioada de cinci zile (04.12-08.12.2017), înregistrăm un număr de 102 persoane care au avut nevoie de intervenția salvatorilor montani din Poiana Brașov pentru diferite afecțiuni”. De altfel, ultima zi a anului trecut a adus un nou record de intervenții pentru Serviciul Public Local Salvamont Brașov. „Am fost solicitați să intervenim în 13 cazuri de persoane care au suferit diverse afecțiuni pe pârtiile de schi sau de săniuș. Este vorba despre trei traumatisme de membre superioare, șase traumatisme de membre inferioare, un traumatism de coloana și o persoană cu stare de rău”, a anunțat Salvamont Brașov în 31 decembrie 2017.

În schimb, primele zile ale anului 2018 au fost mult mai liniștite. Astfel în 1 ianuarie, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 5 cazuri de persoane care s-au accidentat pe pârtiile de schi și săniuș: două traumatisme la nivelul fetei, două traumatisme de membre superioare (unul în zona antebrațului și altul în zona degetelor) și un traumatism de membru inferior în zona gleznei. Pentru două dintre aceste cazuri a fost necesară și intervenția serviciilor de ambulanță sau SMURD.

Și un copil pierdut pe pârtii…

 În 2 ianuarie,  Salvamont Brașov a fost a intervenit în cinci cazuri în care turiștii s-au accidentat, rătăcit sau au suferit diverse afecțiuni: „În 3 cazuri este vorba despre turiști care au suferit traumatisme în momentul în care practicau schiul, sau se dădeau cu sania. Aceștia au suferit leziuni la membrele inferioare în 2 cazuri, iar o persoană a suferit leziuni la nivelul fetei. De asemenea, un copil s-a pierdut de aparținători pe pârtiile de schi, dar a fost găsit în scurt timp. Tot astăzi, salvatorii montani au intervenit și în cazul unei turiste care se plimba pe Drumul Vechi și care a suferit o stare de lipotimie. Pentru toate aceste persoane s-au aplicat manevrele de prim ajutor specifice și au fost transportați până la baza muntelui, cu excepția copilului rătăcit, pentru care s-au inițiat acțiuni de căutare. 2 dintre persoanele care au suferit afecțiuni au fost predate serviciilor de ambulanță sau SMURD”.

„Purtați casca și protecția pentru coloană! Alegeți-vă nivelul de dificultate al pârtiei în funcție de pregătirea fizică și tehnică pe care o aveți și adaptați viteza în funcție de condițiile meteo și de fluxul de schiori de pe pârtie!”, le recomandă salvamontiștii pasionaților de schi.  

Foto: Serviciul Public Local Salvamont Brașov

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.