VIDEO. Salvamontiști din Săcele și Brașov au exersat intervențiile în caz de avalanșă. „Victima” era acoperită de peste un metru de zăpadă

Centrul de Pregătire a Serviciului Public Județean Salvamont Brașov a organizat sâmbătă, 11 februarie, un modul de pregătire pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse de avalanșă. Activitatea a avut loc în Pasul Bratocea din județul Brașov și au participat salvatori montani și voluntari din cadrul SPJ Salvamont Brașov și Salvamont Săcele. 

În prima parte a zilei, instructorii brașoveni au ținut un curs teoretic la sediul Salvamont Brașov, iar ulterior au ieșit pe teren, unde au prezentat modul de stabilire a gradului de înclinare al unei pante, modul de evaluare al riscului de avalanșă pe pante cu diferite înclinații precum și procedee de căutare și salvare a victimelor surprinse de avalanșă, utilizând DVA-ul, dispozitivul RECCO, sonda și lopata de avalanșă.

În a doua parte a zilei salvatorii montani au participat la mai multe ateliere de sondare pentru a vedea diferența între sondarea brută și cea fină și au putut observa diferența dintre atingerea cu sonda a unui corp uman, a unui ruscac și a unui element de echipament individual (lopată), iar ulterior au participat la un atelier de căutare cu dispozitivul DVA a unor „persoane” îngropate la aproximativ 1,5 metri în zapadă. 

Astfel de exerciții sunt esențiale pentru salvatorii montani, pentru că procedurile și manevrele specifice trebuie să „devină reflex”, astfel încât, în condiții reale, acțiunea să se desfășoare cu rapiditate. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.