Primul accident grav în rândul drumeților care coboară pe pârtiile de schi din Poiana Brașov. Ce le recomandă salvamontiștii

Marţi, 9 ianuarie, Serviciul Salvamont din Poiana Braşov  a trebuit să intervină, în jurul orei 17.15, pe pârtia Drumul Roşu, pentru a acorda primul ajutor în cazul unei persoane care a suferit un traumatism grav de coloană. Dupa ce i s-a acordat primul ajutor, aceasta a fost transportată spre baza muntelui spre a fi predată SMURD. 

Din păcate, după accidentele care implică schiori sau amatori de săniuş, a apărut primul accident în cazul celor care fac drumeţii şi folosesc pârtiile pentru coborâre. Deşi această persoană, ca şi ceilalţi doi turişti din grup, avea echipament adecvat pentru drumeţii, inclusiv bocanci, faptul că a coborât pe pârtie, după lăsarea întunericului, când temeperaturile au scăzut sub 0°C şi pârtia a îngheţat, a avut ca efect producerea acestui accident.

Serviciul Salvamont atrage atenţia că pârtiile se închid la jumătate de oră după oprirea instalaţiilor de transport pe cablu, adică în jurul orei 16:40, iar după aceea accesul pe pârtie se face pe proprie răspundere. 
Totodată, salvamontișii îi roagă pe schiori şi snowboarderi să respecte orarul de funcţionare a instalaţiilor şi ora de închidere a pârtiilor şi să nu mai schieze după aceasta oră. Turiştii ar trebui să folosească, pentru coborârea de pe masiv, doar potecile marcate şi nu pârtiile de schi, deoarece acestea sunt foarte îngheţate, şi după lăsarea noptii crează dificultăţi şi mai mari în ceea ce priveşte aderenţa şi orientarea, care combinate şi cu o lipsă de experienţă, pot genera un risc crescut de accidentare.

În acest moment se schiază pe toate pârtiile din Masivul Postăvaru, doar câteva secţiuni ale lor fiind închise din cauza lipsei zăpezii. Stratul de zăpadă pe pârtii este de 40-60 de cm. 
Astăzi sunt funcţionale următoarele instalaţii pe cablu: telecabinele Capra Neagră şi Kanzel, telegondola, telescaunele Ruia şi Lupului, teleschiurile Bradul şi Stadion. 

Salvatorii montani le recomandă schiorilor, pentru siguranţă lor, să poarte cască şi protecție de coloană, să îşi aleagă nivelul de dificultate al pârtiei în funcţie de pregătirea fizică şi tehnică pe care o au şi să adapteze viteza condiţiillor meteo şi fluxului de schiori de pe pârtie. 

Pentru date actualizate permanent referitoare la starea pârtiilor puteți consulta informațiile de pe portalul Primăriei Brașov http://starepartii.brasovcity.ro/ro/acasa/ cu precizarea că, în cazul în care nu sunt modificări, data nu se actualizează.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.