Guvernul amenință firmele private cu controale ITM. Reacția mediului de afaceri din Brașov

Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor merge în control la firmele „care profită de modificările Codului Fiscal” pentru a-și diminua cheltuielile cu forța de muncă, anunța marți, într-o conferință de presă, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Declarația ministrului vine în ciuda faptului că angajatorii au termen până la data de 31 martie să modifice contractele de muncă. 

Dacă scad veniturile nete în mediul privat – susține ministrul Muncii – nu este din cauza modificărilor la Codul Fiscal, ci a angajatorilor care profită și nu transferă în brutul salariaților sumele ce reprezentau contribuțiile sociale plătite de firme, a subliniat ministrul Muncii, într-o declarație de presă preluată de Curs de Guvernare

Această „amenințare“ nu a trecut neobservată de către angajatorii din mediul privat. La Brașov, Siviu Costea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, a comentat declarația ministrului Muncii, apreciind că aceste „amenințări“ cu controalele ITM la firmele private, nu reprezintă o abordare corectă a problemei.

Nu de puține ori și nu pe teme minore, am reușit să punem pe tapet un punct de vedere al mediului de afaceri din Brașov, așa cum este, de exemplu partea cu split TVA, care ne-a ieșit. Nu același lucru se poate spune despre o altă temă, lansată de Guvern, care face vâlvă acum, adică mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat. Personal, consider că afirmația doamnei ministru cum că va trimite controale la cei din mediul privat, nu sună nici prietenos, nici profesional. Faptul că este amenințată o firmă că, dacă nu aplică legea așa cum dorește Guvernul, îi va fi trimis controlul pe cap, nu poate fi o abordare corectă a problemei. Noi, mediul de afaceri, am avut păreri diferite de cele ale inițiatorilor mutării contribuțiilor, păreri de care nu s-a ținut cont și acum, iată, că suntem scoși vinovați. Cert este că la nivelul județului Brașov, cei cu care am vorbit și cu care am avut întâlniri, măresc salariile, dar nu sub formă de salariu brut, ci sub formă de compensații, în așa fel încât angajatul să nu piardă la salariu”, a declarat Silviu Costea.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.