Un Guvern care se mișcă greu! Îngrijirile paliative, în sfârșit reglementate în România, după 26 de ani de la apariția primului serviciu medical de specialitate

După 26 ani de la înființarea primului serviciu de îngrijiri paliative din țară – HOSPICE Casa Speranței din Brașov, Ministerul Sănătății a reglementat oficial modul de organizare a îngrijirilor paliative în România. Până acum, îngrijirile destinate persoanelor cu boli cronice progresive sau incurabile s-au dezvoltat sporadic în Romania, atât în sistemul public cât și în cel privat, sub forma organizațiilor de caritate sau SRL-urilor. Ritmul lent și aleator de dezvoltare a determinat un grad de acoperire redus la nivelul întregii țări: din cei peste 172.000 de pacienți care suferă de cancer și alte afecțiuni non-oncologice și care ar avea nevoie de îngrijire paliativă, doar 9% au acces în prezent la aceste servicii, susțin reprezentanții Hospice Casa Speranței.

Prima reglementare oficială unitară a modului de organizare a îngrijirilor paliative în România, OMS nr.253/2018, prezintă strategia de dezvoltare progresivă a îngrijirilor paliative, ca parte integrantă a sistemului de sănătate.

Prin acest regulament se creează practic premisele implementării și dezvoltării programului Băncii Mondiale, prin care serviciile de îngrijire paliativă vor fi extinse, pentru ca nevoia reală să fie acoperită cât mai eficient pe tot teritoriul țării. În acest moment, în România sunt încă 17 județe în care nu există niciun fel de servicii de îngrijiri paliative”,  a declarat brașoveanca Mălina Dumitrescu, Director Programe HOSPICE Casa Speranței, unul dintre specialiștii care au lucrat la acest regulament.

Regulamentul detaliază toate categoriile de beneficiari ai serviciilor de îngrijiri paliative: pacienții adulți cu boli oncologice, cardiovasculare, pacienții cu scleroză laterală amiotrofică, demență în ultimul stadiu, bolnavii cu scleroză multiplă, cei care suferă de boala Parkinson, pacienții cu boli cronice pulmonare, cu accidente vasculare și comă și pacienții cu miastenia gravis. În cazul pediatriei, vor beneficia de îngrijiri paliative, conform regulamentului, copiii cu boli care amenință viața (afecțiuni pentru care tratamentul curativ este posibil, dar poate eșua), copiii cu boli care limitează viața (afecțiuni pentru care tratamentul intensiv poate prelungi prognosticul și îmbunătăți calitatea vieții), copii care suferă de boli progresive pentru care de la început este posibil numai tratament paliativ și copiii cu boli non-progresive care determină o fragilitate constituțională și o mare susceptibilitate pentru complicații.

Îngrijiri oferite de echipe mixte de specialiști

În funcție de complexitatea cazurilor și de nevoile pacienților, aceștia vor beneficia de îngrijiri paliative de bază sau îngrijiri paliative de specialitate. Pe măsură ce personalul medical va fi instruit pentru acordarea îngrijirilor paliative de bază, aceste servicii vor fi acordate la domiciliu sau în cabinetele medicilor de familie, în spitalele generale sau de specialitate, în centrele de zi sau ambulatorii. Îngrijirile paliative specializate vor fi acordate de către echipe multidisciplinare cu pregătire aprofundată în domeniul paliației (medici, asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi, terapeuti, consilieri spirituali) în diferite medii de îngrijire: la domiciliul pacienților, în secții/compartimente de îngrijiri paliative, în ambulatoriu sau în centre de zi. Serviciile cunoscute publicului larg ca „hospice-uri” se încadrează în această ultimă categorie de servicii specializate de îngrijiri paliative.

„Potrivit regulamentului recent aprobat, pacientul și familia sa pot beneficia de îngrijiri paliative de la momentul diagnosticului bolii cronice progresive. Asta înseamnă o mai bună calitate a vieții atât pentru pacient cât și pentru cei dragi ai săi, o influență pozitivă în evoluția bolii, și, acolo unde este cazul, controlul durerii și al altor simptome”, declară Mirela Nemțanu, Director Executiv HOSPICE Casa Speranței.

Ordinul modifică legislația actuală de autorizare a furnizorilor de îngrijiri la domiciliu și stabilește criterii distincte pentru autorizarea serviciilor care acordă îngrijiri paliative la domiciliu. Unitățile sanitare publice sau private care desfășoară servicii de îngrijiri paliative la momentul publicării acestui ordin au la dispozitie un an de zile pentru conformare.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.