Consiliul Județean Brașov, ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă, protocol de colaborare pentru aeroportul de la Ghimbav

Consiliul Județean Brașov va semna un protocol de colaborare cu ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă Română, astfel încât, în baza unui grafic de execuție care va fi pus la dispiziție în următoarea perioadă de administrația județeană, fiecare parte să facă demersurile necesare, pentru pregătirea funcționării viitorului aeroport.  

„Am solicitat o întâlnire cu Ministerul Transporturilor și cu autorități din subordinea sa, respectiv Autoritatea Aeronautică și ROMATSA, în încercarea de a găsi soluții pentru a obține din timp avizele și de a vedea cum își organizează fiecare activitatea pentru a susține cât mai curând funcționarea aeroportului de la Brașov. Din partea Autorității Aeronautice Române vrem să obținem din timp certificarea aeroportului, iar din partea ROMATSA, să vedem dacă există posibilitatea de a ne sprijini în achiziționarea de echipamente de radio-navigare și pentru dirijarea traficului aerian“, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

 

Șeful administrației județene a explicat că încearcă să facă toate demersurile necesare, pentru că „în momentul când vom finaliza aeroportul, dorința noastră este de a începe să îl operăm chiar de a doua zi“. „În acest sens, fiecare dintre instituții trebuie să înceapă mai multe demersuri, să își formeze persoane, să ia în calcul și acest nou obiectiv. În cazul ROMATSA, aceasta trebuie să ne spună exact echipamentele pe care trebuie să le cumpărăm astfel încât tot ce înseamnă dirijarea traficului să nu fie o problemă. Cu cei de la Autoritatea Aeronautică am purtat de asemenea o discuție și ne-au asigurat de sprijinul lor și va trebui să începem procedura de certificare, de pe acum, ca să nu pierdem timpul“, a mai spus Veștea.

Lucrările pentru căile de rulare ăncep în iunie, dacă nu vor exista constestații la licitație

În prezent, proiectul aeroportului se află în faza în care caută o firmă pentru execuția lucrărilor la căile de rulare. Licitația a ajuns la evaluarea financiară, după ce a trecut de evaluarea tehnică, iar președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea estimează că săptămâna viitoare și această etapă va fi finalizată.

„Evaluarea pe tehnic a durat aproape o săptămână pe fiecare dosar, pentru că fiecare a fost foarte «stufos», de aproape 500 de pagini. Sperăm ca undeva prin iunie să începem lucrările, și având în vedere că în 4 luni trebuie să fie gata lucrările, am putea spera că în acest an căile de rulare vor fi gata“, a declarat Adrian Veștea.

Pentru restul obiectivelor aeroportului, exceptând terminalul, Consiliul Județean Brașov va merge pe licitarea „la pachet“ a proiectării și execuției. „În cazul terminalului vrem să lucrăm proiectul separat de lucrări, pentru că vrem să fim foarte atenți la partea de design. Va trebui ca în interiorul terminalului să facem toate acele fluxuri care sunt obligatorii. Am făcut deja diligențele acum două săptămâni cu Ministerul Administrației și Internelor, Poliția de Frontieră, Vama, SRI, STS. Trebuie să facem proiectul ținând cont de toate aceste fluxuri. Acum facem adrese să avem câte o persoană de contact la fiecare dintre aceste instituții“, a explicat Adrian Veștea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.