Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul lui Călin Farcaș, tânărul care are nevoie de transplat pulmonar

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul lui Călin Farcaş, tânărul de 29 de ani din Teliu care are nevoie rapid de transplant pulmonar.  Potrivit unui comunicat al instituției, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Sesizarea din oficiu vine după ce pe 21 aprilie, zeci de brașoveni s-au adunat în fața Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, pentru un protest prin care au vrut să atragă atenția asupra situației în care se află Călin Farcaș, tânărul căruia statul român nu îi poate asigura transplantul pulmonar de care are nevoie. 

Mai mult decât a atrage atenția asupra acestei situații, oamenii au făcut un gest impresionant pentru Călin, adunând, în timp record, de numai 3 zile, suma de 200.000 de euro de care tânărul are nevoie pentru a pleca la transplant în străinătate. Avand banii necesari, Călin a căutat singur soluţii pentru intervenţia de care are nevoie şi a ajuns, în final să poarte discuţii cu o clinică din
India unde să beneficieze de acest transplant.

 

În aceeași situație ca a lui Călin se află și alți pacienți, nevoiți să se lupte cu un sistem care nu le poate oferi în timp util serviciile medicale de care au nevoie și la care au dreptul. Cel pu’in 30 de pacienţi din România sunt în situaţii similare, însă în ultimul an, doar unul singur a beneficiat de transplantul de care avea nevoie. 

În aceste condiții, reprezentanții Avocatului Poporului au amintit ieri și motivele pentru care s-au autosesizat în acest caz. 

„Conform Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/72, pacienţii pot beneficia de tratament în străinătate dacă îndeplinesc cumulativ două condiţii:

a) tratamentul- respectiv trebuie să facă parte obligatoriu din lista serviciilor medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România; 
b) tratamentul respectiv să nu poată fi efectuat în România în intervalul de timp necesar în mod normal, având în vedere starea de sănătate a pacientului şi evoluţia prognozată a bolii“, se arată în comunicatul transmis de Avocatul Poporului. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.