FOTO. Expoziție de excepție la Muzeul Național Bran: ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești”.

Muzeul Național Bran, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums vă invită în perioada 22 august – 9 septembrie 2018, la Muzeul Național Bran – Secția Etnografică în aer liber să vizitați expoziția ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești”.

Imagini istorice cu Regina Maria îmbrăcată în costum popular, chiar fotografii cu suverana României Mari la Bran, sunt prezentate într-un cadru superb oferit de pereții albi ai caselor bătrânești, prispele decorate cu măiestrie de meșterii brăneni și interioarele cu tezaurul lor de piese de patrimoniu care ,,vorbesc” despre frumusețea pierdută a satului de altădată.

În casa cu ocol este prezentată expoziția documentară, organizată în cadrul proiectului ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Universitatea Transilvania Brașov – Facultatea de Ingineria Lemnului, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Bran și Muzeul Județean de Istorie Brașov. Expoziția cuprinde planșele originale realizate de studenții taberei de documentare și creație (coordonator prof. univ. Olărescu M. Alin).

Nicolae Pepene, curatorul expoziției, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov:  ,,O expoziție despre Regina Maria organizată în muzeul satului brănean în Anul Centenarului este un omagiu adus, așa cum spuneau brașovenii la 1 decembrie 1920, reginei care în anii Războiului cel Mare «usucă lacrimile văduvelor și orfanilor, îmbărbătează pe cei deznădăjduiți, întinde ajutor și mângâiere celor ce zac în suferință și împrăștie binecuvântare pretutindenea unde își îndreaptă pașii și prin toate acestea cucerește cu un avânt irezistibil inimile populației țării întregi». O «vedem» pe regină lângă casele brănenilor ei și primim o lecție de dragoste față de poporul român.  Regală și democratică, medievală și modernă, occidentală și orientală, Regina Maria a avut propriul stil — eclectic, dar original — în tot ce a făcut. Urmărind munca membrilor taberei de documentare la Bran, Peleș, Pelișor și Cotroceni, pentru mine este fascinant cum stilul artistic neconvențional al reginei noastre câștigă an de an admiratori noi și devine o sursă de inspirație plină de surprize frumoase pentru mediul artistic și chiar, în cazul proiectului nostru, pentru inginerii și designerii de mâine ai fabricilor și atelierelor de mobilă din România”.

Nicoleta Petcu, șef de secție Muzeul Național Bran, specialist în mobilier istoric, amintește, la rândul său, că „pe lângă «costumul viu colorat al țării» regina Maria a adoptat și o îmbrăcăminte stil Bran, care consta din rochii lungi albe, roșii sau cu imprimeuri florale, asortate cu văluri înfășurate pe cap, vestimentație care apoi a fost preferată de suverană și la reședința de la Balcic. Exista și un mobilier stil Bran, realizat din lemn de brad sculptat, ars și băițuit, cu o notă de rustic, conceput special de arhitectul Karel Liman pentru reședința regală de la Bran”.

În această nouă etapă, proiectul pleacă de la șansa oferită artiștilor și studenților din domeniul design-ului de mobilier din lemn de a călători pe urmele Reginei Maria, începând cu o cercetare in-situ, în cadrul unei tabere de documentare și creație, care a fost organizată în perioada 9 – 18 iulie 2018, în locurile cele mai reprezentative pentru stilul Regina Maria, respectiv Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Bran.

Această acțiune a fost concretizată prin realizarea proiectelor de design de obiect, prezentate în expoziția documentară, urmând ca în faza finală a proiectului să fie create piese de mobilier din lemn, având ca tematică reinterpretarea stilului Regina Maria.  Expoziția finală, care va cuprinde și piesele de mobilier inspirate de mobilierul fostelor reședințe regale, va fi deschisă la Muzeul Național Cotroceni, în data de 29 octombrie 2018, cu ocazia aniversării zilei de naștere a Reginei Maria. Activitatea finală a proiectului va cuprinde expoziția outdoor de fotografie istorică a proiectului inițial, selecții din expoziția documentară și expoziția principală al cărei discurs muzeal va fi concentrat pe piesele realizate de grupurile proiectului și povestea design-ului acestora.

Experiența proiectului va fi prezentată într-un catalog care va conține prezentarea proiectului, o prezentare a stilului Regina Maria însoțită de imagini istorice, prezentarea surselor de documentare privind design-ul pieselor de mobilier realizate în cadrul proiectului, schițele și alte rezultate ale taberei de documentare și creație, piesele realizate de către participanți și povestea acestora.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.