Zidurile de sprijin care stau să cadă pe drumurile din zona istorică a Brașovului, expertizate de Universitatea „Transilvania“

Universitatea Transilvania, în asociere cu SC Paramet SRL şi-a depus oferta pentru a face expertizele tehnice la zidurile de sprijin de pe calea Poienii, de pe strada general Moşoiu din Șchei, precum şi studiul geo-tehnic la zidul de pe strada Maior Cranţa nr. 32 – 37. Până la sfârşitul săptămânii viitoare contractul ar putea fi semnat, pentru începerea efectivă a expertizelor.  Aceste expertize au fost solicitate în urma unei verificări făcute de Serviciul Voluntar de Situaţii de Urgenţă, care a constatat unele deficienţe la zidurile de sprijin de pe marginea drumurilor.
 
* La intersecția Drumului Poienii cu strada Spătar Nicolae Milescu, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Brașov a constat probleme la zidul de sprijin și recomandat realizarea unei expertize tehnice pentru a stabili gradul de deteriorare și a riscului de prăbușire, precum și necesitatea intervenției în regim de urgență. Zidul existent are o lungime de aproximativ 60 m, o înălțime maximă de 7 m și, conform SVSU, este afectat puternic de un „fenomen de instabilitate”. De asemenea, în documentația aferentă licitației se mai arată că zidul în cauză prezintă un grad ridicat de degradare, unele porțiuni fiind deplasate și fisurate, existând astfel pericolul de dislocare a unor elemente din zid și de desprindere a balustradei. Totodată, SVSU recomandă consolidarea zidului de sprijin existent, înlocuirea balustradei de beton degradată și executarea unei canalizări de captare a apelor pluviale.
Pentru acest sector de drum, valoarea expertizei tehnice este estimată la 25.210 lei, fără TVA.

*  Al doilea segment al Drumului Poienii care va fi evaluat este cel de la intersecția acestei artere cu strada Crișan. Aici, zidul de sprijin are o lungime de aproximativ 55 m, o înălțime cuprinsă între 2 m și 6 m și, potrivit documentației aferente licitației, este „afectat puternic de un fenomen de instabilitate, materializat prin deplasarea față de martori cu 25 cm în partea superioară. Zidul prezintă un grad ridicat de degradare, unele porțiuni fiind deplasate și fisurate, existând pericolul de dislocare a unor porțiuni din zid și de desprindere a balustradei de beton”. Și în acest caz, este recomandată consolidarea zidului de sprijin, înlocuirea balustradei de beton degradată, executarea unei canalizări de captare a apelor pluviale din amonte de zid și executarea unor drenuri în spatele zidului. Pentru acest sector, valoarea expertizei este estimată la suma de 25.210 lei, fără TVA.

* În ceea ce priveşte strada Traian Moşoiu, anul trecut, în zonă s-a prabuşit o porţiune din zidul de sprijin şi din drum. În decembrie s-au realizat lucrările de punere în siguranţă a drumului, iar acum se va face o expertiză tehnică completă. Documentaţia de licitaţie arată că zidul de sprijin este instabil şi prezintă risc major de prăbuşire pe toată lungimea străzii General Traian Moşoiu. De aceea, soluţia propusă este consolidarea zidului de sprijin existent, înlocuirea gardului de protecţie şi crearea unei canalizări de captare a apelor din amonte de zidul de sprijin. Zidul de sprijin care separă latura sudică a străzii General Traian Moşoiu de proprietatile de pe strada Piatra Mare are o lungime de aproximativ 150 m, o înăltime de 3 – 5 metri şi a fost construit în urma cu mai bine de 100 de ani, nefiind prevăzut cu sisteme eficiente de drenaj. Expertiza tehnică pentru acest drum este estimată la 50.420 de lei fără TVA. 

* Pe strada Maior Cranța nr. 32 – 37 este prevăzut un studiu geo-tehnic, care este estimat ot la 50.420 de lei. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.