Inspectorii ANAF din teritoriu recunosc că nu au cum să verifice toate nunțile. Există însă câteva indicii care le atrag atenția

Inspectorii ANAF din teritoriu recunosc că nu au cum să verifice toate nunțile pentru a vedea „circulația banilor“ însă spun că nici nu este nevoie de așa ceva. Hotnews.ro a discutat cu inspectorii ANAF despre verificarea nunților, un subiect care a auat amploare în ultimele zile, de când a apărut infornația că toți banii cheltuiți sau primiți la petrecerile organizate cu ocazia cununiilor trebuie declarați la Fisc. Inspectorii ANAF spun însă că ei vor merge doar acolo unde există suspiciuni de fraudă și, de asemenea, că vor exista zone în care nu se va trimite niciun fel de solicitare de informații. 

„De exemplu, dacă constatăm că doar 5 persoane juridice furnizează servicii în zonă, iar numărul nunților a fost de 1.000-2.000 într-un an, atunci ne uităm să vedem veniturile acestora. Mai departe, presupunem că există și prestatori neînregistrați, iar cu ajutorul mirilor sperăm să obținem datele de contact ale persoanelor respective”, au spus aceștia.

Ei au precizat că fiecare agenție a Fiscului de pe plan local are propria strategie. 

„Probabil vor fi colegi din teritoriu care nu vor trimite către nimeni, pentru că analiza pe zona respectivă arată că nu este cazul să se meargă mai departe”, au explicat inspectorii. 

Există deocamdată destule aspecte neclarificate de către ANAF, în privința modului în care se vor face verificările de evaziune, la nunți. Iar în aceste condiții, cei care câștigă bani „la negru“ la nunți, pot scăpa foarte ușor.

De exemplu:

  • mirii pot spune că fotograful este un prieteni și că pentru serviciile prestate nu a luat niciun ban. „Povestea“ va fi greu de demontat de ANAF, dacă plata s-a făcut în numerar;
  • unele cununii civile nu sunt urmate și de petreceri. ANAF va trebui să vadă unde au avut loc petreceri de nuntă și unde nu, ceea ce este greu de observat în condițiile unui personal insuficient care oricum are mult de lucru;
  • în cazul nunților organizate adică altundeva decât la hotel/cămin cultural/sală de nunți, cei care fac nunțile la cort sunt greu de identificat. La fel de greu este de dovedit că s-a făcut vreo plată pentru chiria locului folosit.
  • în cazul în care altcineva decât mirii plătesc serviciile (părinții, nașii), inspectorii ANAF vor fi nevoiți să facă o  „investigație“ în care să îi includă și pe aceștia.

Acestea sunt doat câteva aspecte care au rămas neclarificate încă. Fiscul consideră că, dacă mirii mint, se fac vinovați de fals în declarație. Însă, la volumul de muncă al ANAF este greu de crezul că inspectorii vor face față și acestor dosare.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început verificarea banilor încasați de către cei care au prestat servicii de acest gen la nunți, pentru a descoperi cine a făcut evaziune. În cazul în care mirii nu trimit datele, atunci pot fi sancționați cu o amendă de până 5.000 de lei. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), anunl trecut au avut loc 142.613 de căsătorii și este de așteptat ca anul acesta, numărul lor să fie la fel.  
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.