Premieră la Maternitatea Brașov: tratament laser pentru prevenirea orbirii la nou-născutul prematur

Maternitatea Brașov a înregistrat în săptămâna care tocmai s-a încheiat, un premieră pentru istoria sa. În Secția Terapie Intensivă a Spitalului s-a efectuat primul tratament laser, la nou-născutul prematur, pentru prevenirea orbirii prin retinopatie.

„După o așteptare de 20 de ani, am efectuat primul tratament laser pentru prevenirea orbirii prin retinopatie de prematuritate, în secția Terapie Intensivă a Maternității. Fundația Salvați Copiii a donat Maternității cel mai performant aparat laser. În acest fel nu mai este necesară deplasarea micuților prematuri la Clinica de Oftalmologie Ocusan, unde până acum exista singurul laser indirect din Brașov. Mulțumiri Fundației Salvați Copiii! Mulțumiri colectivului inimos al Secției de Terapie Intensivă Neonatală condusă de Dr. Olimpia Petrescu și Domnului Director Mircea Preda!“, a scris pe Facebook, oftalmologul Diana Cormos.

Premiera la Maternitatea din Brasov. Dupa o asteptare de 20 de ani, am efectuat primul tratament laser pentru…

Publicată de Diana Cormos pe Vineri, 12 Octombrie 2018

 

Organizația Salvați Copiii a făcut, în ultimii cinci ani, mai multe donații de aparatură vitală pentru îngrijirea salvarea viații și îngrijirea prematurilor.  Aparatele sunt cu atât mai utile, cu cât statisticile ultimilor ani arată că în jur de 15% dintre naşterile care au loc la Maternitatea din Brașov se produc înainte de termen. 

Dintre complicaţiile tardive pe care le dezvoltă nou-născutul prematur, retinopatia de prematuritate (ROP) este o tulburare a dezvoltării vasculare retiniene, care evoluează spre vindecare sau spre grade diferite de deficite de vedere, mergând până la orbire. Într-un studiu efectuat în SUA, retinopatia de prematuritate a fost desemnată a doua cauză importantă de orbire la copil. Incidenţa retinopatiei de prematuritate diferă mult de la o ţară la alta, formele severe cunoscând o explozie a numărului de cazuri în ţările cu venituri mai reduse, unde se estimează că, anual, 50.000 de nou-născuţi orbesc ca urmare a acestei boli.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.