Soluția lui Pătrașcu, de la București, pentru creșterea natalității la Brașov: „primă“ pentru fiecare nou-născut

Fostul consilier local Lucian Pătrașcu, devenit de câteva luni secretar de stat în aparatul propriu al vice-premierului Viorel Ștefan, vrea ca municipiul Brașov se preia exemplele altor localități și să acorde stimulente financiare familiilor, pentru fiecare nou-născut.

Fostul ales local, care în ultimele luni ale mandatului de consilier s-a remarcat și cu o propunere de împodobire a Tâmpei, cu beculețe în culorile tricolorului, spune că această „primă“ acordată familiilor care decid să facă un copil ar rezolva problema demografiei la Brașov.

Având în vedere datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la declinul demografic la nivel de țară, inclusiv la Brașov, am propus colegilor mei, consilierii locali ai Partidului Social Democrat (PSD) Brașov inițierea unui proiect de hotărâre prin care Primăria să ofere un stimulent financiar cu o valoare între 1000 și 1500 lei acordat pentru fiecare nou-născut. Măsura ar urma să fie valabilă atât pentru copiii născuți în maternitățile de stat, cât și în cele private. Însă, pentru ca un copil să primească acest ajutor din partea Primăriei Brașov, vor trebui îndeplinite câteva condiții. Astfel, unul dintre părinți să fie domiciliat sau să aibă reședința pe raza municipiului Brașov, nașterea să fie înregistrată într-o unitate spitalicească din municipiu, să fie depusă o cerere împreună cu actele doveditoare“, spune Pătrașcu.

În susținerea propunerii sale, secretarul de stat vine și cu câteva date statistice: în Brașov, în perioada ianuarie-iunie 2018, s-a înregistrat nașterea a 2834 copii, iar în 2017 în aceeași perioadă s-au înregistrat 3076 nașteri, cu 242 mai multe decât anul acesta. Ca o medie, în municipiul Brașov se nasc lunar aproximativ 200 de copii.

Lucian Pătrașcu consideră că impactul bugetar pentru municipiul Brașov „nu va fi unul foarte mare“. El nu prezintă însă calculele sale financiare și care ar fi sursele de acordare a „primei“, și nici impactul asupra natalității – cu cât ar crește natalitatea și ce categorii sociale ar fi „convinse“ de această măsură. 

„Mai mult decât atât, nu suntem singurii care venim cu o propunere care să ducă la stimularea natalității, sunt multe alte exemple și în alte orașe din țară“, a mai spus Pătrașcu, fără a face alte precizări.

Astfel de stimulente financiare se acordă în București, de exemplu. În județul Brașov, stimulete financiare pentru familiile cu nou-născuți se acordă la Cristian (1500 lei) și la Ghimbav (2500 lei). 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.